Έντονη είναι η φημολογία τους τελευταίους μήνες για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας, η διαδικασία για την έγκριση των οποίων περνάει σήμερα από τον ΕΟΦ και στη συνέχεια από τον ΣΦΕΕ, και υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – HAPCO), η διαδικασία αυτή έγινε εξαιρετικά χρονοβόρα μετά το 2012, ενώ δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την τελευταία 2ετία, καθώς επιβλήθηκαν περιορισμοί στον αριθμό των συνεδρίων που μπορεί να παρακολουθήσει ένας επαγγελματίας υγείας. Το βασικό πρόβλημα, πάντως, που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές είναι η μείωση του αριθμού των συνεδρίων που εγκρίνονται και των προϋπολογισμών που υποβάλλονται προς έγκριση, οι οποίοι τις περισσότερες φορές περικόπτονται κατά 50-70%.
«Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των επιστημονικών εκδηλώσεων με πολύ μικρούς προϋπολογισμούς, αλλά με πολλαπλάσιο οργανωτικό κόστος εκ μέρους των εταιρειών διοργάνωσης λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών» εξηγεί ο HAPCO. «Η οικονομική ζημιά που προκαλείται είναι τεραστίας σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των εξειδικευμένων υπαλλήλων που απασχολούνται στις εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων και το μισθολογικό κόστος (περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών προς το κράτος), αλλά και τις μειώσεις σε υπαλληλικό προσωπικό στις οποίες οδηγούνται οι εταιρείες όταν δεν εγκρίνονται τα συνέδρια ή οι προϋπολογισμοί τους» προσθέτει.
Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, με τα οποία μίλησε το Virus, δεν φαίνεται πάντως να ενστερνίζονται αυτές τις αιτιάσεις. Υποστηρίζουν αντίθετα ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι ο αριθμός των Συνεδρίων που διεξάγονται είναι μικρός. «Μας ενδιαφέρει να γίνονται καλύτερες και πιο αποτελεσματικές διοργανώσεις» λένε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, θεωρούν δευτερεύον θέμα το ποια αρχή θα εγκρίνει τα ιατρικά συνέδρια. Ζητούμενο για τη φαρμακοβιομηχανία, όπως επισημαίνουν, είναι να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τη διαδικασία εγκρίσεων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Αναδεικνύουν, τέλος, την ανάγκη πρόβλεψης για τη διενέργεια ελέγχων κι επιβολής ποινών στους διοργανωτές που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, κατά τη διεξαγωγή των επιστημονικών συνεδρίων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ