Με… αργά και σταθερά βήματα πλησιάζει στη διαμόρφωση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS η Αριστοτέλους, η οποία συνέστησε τη σχετική Ομάδα Εργασίας που θα το εκπονήσει. Την ίδια ώρα, επανασυγκροτεί την Ομάδα Εργασίας που υλοποιεί και παρακολουθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων.
Ιογενείς Ηπατίτιδες
Η ολοκληρωμένη μορφή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ηπατίτιδες είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Αύγουστο (εδώ), μετά από μια εκτενή παρουσίαση του σε εκδήλωση στην ΕΣΔΥ. Το Υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας το φιλόδοξο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εξάλειψη της Ηπατίτιδας C έως το 2030, ώθησε την εκπόνηση του Σχεδίου, εκτιμώντας πως σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε πενταπλασιασμό των ασθενών που θα λάβουν τα φάρμακα.
Μόνο που στην πράξη τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο περίπλοκα, καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός των ατόμων που πάσχουν. Εκτιμάται, δε, πως αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές διάγνωσης, ο στόχος του συνολικού αριθμού των ασθενών σε θεραπεία δεν θα μπορεί να επιτευχθεί. Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση, λοιπόν, του αποτελέσματος της διαπραμάτευσης θα αποτελέσει η σωστή εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
Επιτροπή- Ιογενείς Ηπατίτιδες
Τα πρόσωπα που αποτελούν, λοιπόν, την ομάδα εργασίας σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα, Γ. Γιαννόπουλου είναι οι: 1. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος. 2. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Οικονομολόγος Υγείας στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. 3. ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ, Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 4. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Ιατρών του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού. 5. ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ, Φαρμακοποιός, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ. 6. ΓΚΙΤΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). 7. ΓΚΟΥΝΤΑΣ ΗΛΙΑΣ, Infectious Disease modeler, Center for Disease Analysis. 8. ΓΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο». 9. ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. 10. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. 11. ΚΑΡΑΒΑ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, Προϊσταμένη Τμήματος Διαπολιτισμικής Φροντίδας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας 12. ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). 13. ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. 14. ΜΑΜΕΛΕΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Key populations and Prevention (KPP) Unit, HIV Department, World Health Organization. 15. ΜΑΝΩΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο». 16. ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 17. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Ηπατιτίδων ΚΕΕΛΠΝΟ. 18. ΝΤΟΙΤΣ ΜΕΛΑΝΙ, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας – Ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. 19. ΣΥΨΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 20. ΤΟΥΛΟΥΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
HIV/AIDS
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ιογενείς Ηπατίτιδες έγινε λογος και στο επόμενο βήμα της Αριστοτέλους. Όπως τονίστηκε, το εν λόγω σχέδιο μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα νοσήματα, υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, όπως ο ιός HIV και το AIDS.
Σχεδόν 5 μήνες μετά, o Γενικός Γραμματέας υπογράφει απόφαση για τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS. Το προηγούμενο είχε λήξει από το 2012…
Όπως είχε τονίσει η Θετική Φωνή στα τέλη του 2017, με το σχέδοι αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης της λοίμωξης θα αποκτήσει κεντρικό συντονισμό, χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό και παρακολούθηση των στόχων.
“Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την επίτευξη του στόχου 90-90-90 του UNAIDS μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός συνίσταται στη διάγνωση του 90% των ατόμων που ζουν με HIV, το 90% αυτών να υποβάλλεται σε θεραπεία και το 90% αυτών να εμφανίζει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο”.
Ομάδα Εργασίας HIV:AIDS
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ