Η αναγκαιότητα να καταστεί εφικτή η δημιουργία μιας κοινότητας στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που με καινοτόμες ιδέες και πρακτικές θα συμβάλουν στην πρόοδο της τόνωσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του οικοσυστήματος δημιουργικής οικονομίας, η επίτευξη της προσαρμοστικότητας στις νέες εξελίξεις που προέρχονται από το εξωτερικό στο HR αλλά και η δυναμική που η Διεύθυνση του Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να διαδραματίσει στην απελευθέρωση προστιθέμενης αξίας προς όφελος τόσο του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και της ανάπτυξης και ευελιξίας των οργανισμών και των επιχειρήσεων, ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του HR Community Conference & Αwards, που πραγματοποιήθηκε από την Ethos Media SA και το Skywalker στις 14 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν πάνω από 300 ενδιαφερόμενοι μέσα την αίθουσα και πάνω από 1.000 διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής live streaming από την ιστοσελίδα του συνεδρίου ( http://hrcommunity.gr/el/).
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO της Ethos Media SA, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που άπτονται του τομέα του HR, σημειώνοντας πως το συνέδριο αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν σε συνεργασία με το Skywalker στο εγγύς μέλλον. «Σκοπεύουμε να έχουμε ένα στίγμα ακεραιότητας, λιγότερο corporate, που θα βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο της εργασίας. Θέλουμε να έχουμε feedback από σας από τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου, ώστε να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».
Ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του skywalker.gr, από τη μεριά του αναφέρθηκε στην αξία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στις δυνατότητες της παραγωγικής εργασίας και την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα σε δικές της επενδύσεις χρησιμοποιώντας προς όφελος των παραγωγικών της δυνάμεων την προστιθέμενη αξία από την τεχνογνωσία. «Ξεχάσαμε σαν χώρα τι σημαίνει ήπια κοινωνική επιχειρηματικότητα και αποφασίσαμε να πουλάμε ο ένας στον άλλο. Προτιμούμε να αναζητούμε επενδύσεις απέξω και σπάνια επιδιώκουμε την απελευθέρωση δυνάμεων που προκύπτουν από την παραγωγική εργασία. Στην πορεία της εξέλιξης της ελληνικής αγοράς, μολονότι χρησιμοποιήσαμε την τεχνογνωσία από το εξωτερικό, δεν τη μεταβολίσαμε».
Ο κύριος Ιωάννης Αυγουστάκης, Διοικητικός Διευθυντής της Protergia και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ), στον χαιρετισμό του μίλησε για την ανάγκη κατανόησης των αλλαγών που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, την κάλυψη αυτών των αναγκών, την υποστήριξη της ενιαίας πορείας ανάπτυξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τη βελτίωση της εταιρικής απόδοσης, τη δέσμευση των εργαζομένων στην ενιαία πορεία και τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρήσεις για να αναπτύξουν εργαζόμενους που θα ηγηθούν της νέας πορείας. «Είναι τώρα που θα πρέπει όλα τα στελέχη του HR να αναπτύξουν τον ρόλο τους, να συμβάλουν καθοριστικά στη σύγχρονη στρατηγική των επιχειρήσεων και να ενισχύσουν τη δυναμική ηγεσιών και εργαζομένων, συνεισφέροντας σε επιχειρηματικές επιτυχίες».
Ο κύριος Mark Gussetti, Senior Learning Consultant της Mindset & Kirkpatrick Facilitator, στην παρουσίασή του με τίτλο “Becoming a Trusted HR Advisor” μίλησε για την υλοποίηση των επιχειρηματικών στρατηγικών, τη δημιουργία ευκαιριών, την ανάγκη κατανόησης των αναγκών του εργαζόμενου δυναμικού της επιχείρησης και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από την κατάλληλη αξιοποίηση του HR προς όφελος όλων των τμημάτων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. «Οι οργανισμοί έχουν στρατηγική. Δεν θα μιλήσω για το πώς αυτές οι στρατηγικές υλοποιούνται αλλά για το πώς δημιουργούνται ευκαιρίες. Το HR προσδιορίζεται από αυτά που προσφέρει, τα αποτελέσματα που παράγουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και κατά συνέπεια στους πελάτες της, τους επενδυτές και τους εργαζομένους της».
Από τη μεριά της, η κυρία Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Οι εξελίξεις στον χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού» αναφέρθηκε στις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις στον τομέα του HR, στη συμβολή του τομέα διεθνώς, στις προκλήσεις στην Ελλάδα της κρίσης καθώς και στη μελλοντική εξέλιξη του χώρου. Αναφερόμενη στις διεθνείς έρευνες των τελευταίων 20 ετών, επεσήμανε τη θετική επίδραση του HR στην αύξηση της αποδοτικότητας, της δέσμευσης και της ευζωίας των εργαζομένων, τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, την αύξηση της οργανωσιακής αφοσίωσης και της εργασιακής ικανοποίησης, τη βελτίωση του οργανωσιακού κλίματος και τη μείωση των συγκρούσεων και της διάθεσης προς αποχώρηση. Σύμφωνα με την κυρία Παπαλεξανδρή, ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στην Ελλάδα της κρίσης συγκαταλέγονται η διατήρηση της δέσμευσης και η βελτίωση του ηθικού των εργαζομένων, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και η υλοποίηση αλλαγών, η ανάπτυξη καινοτομίας και δημιουργικότητας, η ανάπτυξη νέων απαιτούμενων δεξιοτήτων, η χρήση και αξιοποίηση των Business Analytics, η διαχείριση και η ανάπτυξη ταλέντων και η προβολή του κοινωνικού προσώπου της επιχείρησης.
Στο PANEL I: «Η αρχιτεκτονική του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα», με συντονίστρια την κυρία Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχαν οι ομιλητές: Δημήτριος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος, ΑγροΝέα, Σοφία Κουκουρλή, Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης-Συστημάτων Ποιότητας, Πέτρος Ραπανάκης, Employee and Labor Relations Consultant, και Σπύρος Ακρίβος, Οργανωσιακός Σύμβουλος Gestalt, Μουσικός, Educament, Ακτινολόγος Τεχνολόγος.
Ο κύριος Ραπανάκης μίλησε για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ανελαστικές. Δηλαδή έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση πολύ περισσότερο από όσο στο παρελθόν. Επίσης παραδέχθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις νέες ρυθμίσεις για να παρουσιάζουν την πλήρη απασχόληση ως μερική απασχόληση. Ο κύριος Μιχαηλίδης μίλησε για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μέσω συνεργατικών επιχειρήσεων, οι οποίες αν οργανωθούν σε αντίστοιχες δομές, μπορούν να δημιουργήσουν χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες και να λύσουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει εδώ και χρόνια τη χώρα μας. Η κυρία Κουκουρλή αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα outplacement προγράμματα για την επανατοποθέτηση των στελεχών στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και να βρουν μια νέα θέση στην αγορά. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του outplacement είναι δύσκολο ακόμα να μετρηθεί. Ο κύριος Ακρίβος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Gestalt βοηθά στην κατεύθυνση να έχει ο εργαζόμενος μεγαλύτερη επίγνωση του τι έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτόν από την εργασία του, ώστε να μπορεί να βελτιώνεται τόσο ο ίδιος όσο και το αποτέλεσμα της δουλειάς του.
Ο Γιώργος Φλέσσας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Civitas ΑΕ, επικέντρωσε την ομιλία του στη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και στους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στην τωρινή της κατάσταση. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι από τους σπουδαιότερους stakeholders μιας επιχείρησης και είναι δυστυχώς υποχρεωμένοι να δρουν και να εργάζονται στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Ο κύριος Φλέσσας θεωρεί ότι η πόλωση των πολιτών και γενικότερα του εκλογικού σώματος εντείνεται, η αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων των πολιτικών αυξάνεται, ενώ περιθωριακές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, έχουν βρει χώρο στη Βουλή. Σε αυτό το περιβάλλον, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δίνουν αγώνα επιβίωσης ενώ η πρόβλεψη του κυρίου Φλέσσα είναι ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια σε φάση μετάβασης.
Στο PANEL II «HR Community: Υπηρετώντας την Ελληνική Επιχειρηματικότητα», με συντονίστρια την κυρία Μαρία Γεωργαλά, κοινωνιολόγο-σύμβουλο σταδιοδρομίας της DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας-GCDF, συμμετείχαν οι ομιλητές: Βασίλειος Αϊβαζίδης, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Βαρβάρα Ασημακοπούλου, ΜΒΑ, ACC, President, International Coach Federation Greece Chapter (ICF), Γιάννης Κουτράκης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Nοτιοανατολικής Ευρώπης, IBM, Δημήτρης Παυλόπουλος, Founder & CEO, Ecinisi Business Centers.
Ο κύριος Κουτράκης τόνισε την αξία της τεχνολογίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη δυναμική των social media, τη μετακίνηση του κεφαλαίου και την αξία του coaching. «Η εποχή είναι exciting. Η τεχνολογία έχει μεγάλο αντίκτυπο στα μοντέλα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τα social media παράγουν χρήματα. Υπάρχει μετακίνηση του investment και επαλήθευση της μετακίνησης του κεφαλαίου από τη δύση στην ανατολή, που επικυρώνει τη θεωρία του ανυπόμονου κεφαλαίου».
Ο κύριος Αϊβαζίδης μίλησε για την ανάδειξη των δυνάμεων του εργαζόμενου δυναμικού, την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των επιχειρηματικών στόχων και των ανθρώπων, την αξία της ενδοεπιχειρηματικότητας και της προσαρμοστικότητας στις νέες εξελίξεις και την ικανότητα λήψης κρίσιμων αποφάσεων. «Τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη των δυνάμεων του εργαζόμενου δυναμικού που βρίσκονται σε “ύπνωση”, προς όφελος της επιχείρησης, οι άνθρωποι του HR πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των στόχων και των ανθρώπων. Ο καινούριος ρόλος του στελέχους της διεύθυνσης του HR αντλεί πολύτιμα στοιχεία από τη συμβουλευτική ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αγάπη για τον άνθρωπο.
Ο κύριος Παυλόπουλος, από τη μεριά του, τόνισε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ακριβώς την ίδια ανάγκη που έχουν και τα παραδοσιακά λειτουργικά μοντέλα επιχειρήσεων, με τη διαφοροποίηση ότι μια startup λειτουργεί προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης δικτύων ανταλλαγής υπηρεσιών αντί προσλήψεων. «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις –startups– δεν διαφοροποιούνται ως προς τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρήσεων στο κομμάτι του HR. Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ανάγκη διαχείρισής τους. Στις startups παρακινούμε ανθρώπους να υιοθετήσουν δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών αντί να κάνουμε προσλήψεις».
Η κυρία Ασημακοπούλου μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης λύσεων coaching, για τον ανθρώπινο παράγοντα, που συμβάλλει τα μέγιστα σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση, και για την αλλαγή κουλτούρας, ώστε να δοθεί βάρος στην ανακάλυψη στοιχείων που εκλείπουν στις μέρες μας. «Οφείλουμε να σταθούμε στην αφοσίωση και το ενδιαφέρον μας προς τον ανθρώπινο παράγοντα, να ξανα-ανακαλύψουμε στοιχεία που έχουμε χάσει και να τα εντάξουμε στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται αλλαγή σε όλους τους τομείς. Η πραγματική αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας και μετουσιώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Η διοργάνωση του forum πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία των:
PREMIERE SPONSOR: EPSILON NET
ASSOCIATE SPONSORS: MANPOWERGROUP, STIRIXIS
CONFERENCE SPONSORS: CONFERIENCE, ICF GREECE, ΚΕΚ/ ΟΠΑ, INNEWS, INTERAMERICAN, MDATA, UNISYSTEMS
CORPORATE PARTICIPATIONS: COMERGON, GREAT ESCAPE, MONDIAL ASSISTANCE, NEW YORK COLLEGE
RESEARCH SPONSOR: FOCUS BARI
PRINT SPONSOR: PRESSIOUS ARVANITIDIS
Υπό την αιγίδα των:
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Communication Partner:
Civitas ΑΕ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ