Το ραντεβού κλείστηκε και τα μέλη της… πολυπληθούς Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης συναντώνται σήμερα το πρωί. Η ατζέντα πλούσια, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των ποσών του rebate που θα πρέπει να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μετά και την ψήφιση των πρόσφατων μέτρων, οι πονοκέφαλοι για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν, όπως μαρτυρά και επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στην οποία κυριαρχούν τα «αγκάθια» γύρω από το νέο rebate και με την οποία ζητούν την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου.
Άλλωστε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής εντάσσεται και η αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων, καθώς και η υποβολή προτάσεων για νομοθετικές αλλαγές στην τιμολόγηση, σε συνδυασμό με την επεξεργασία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών.
Αναλυτικά η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής
Το «αγκάθι» του rebate
Το «σημείωμα» του νέου ενοποιημένου rebate για την κάθε εταιρία για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει προκαλέσει προβληματισμό. Αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που ήθελαν το νέο rebate να «σηκώνει» τη μείωση του claw back, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Εν ολίγοις, ο συνολικός «λογαριασμός» για τις εταιρίες (υπέρβαση δαπάνης και εκπτώσεις) αναμένεται να είναι ο ίδιος.
Αξίζει, δε, να αναφέρουμε πως για τα φάρμακα εκτός νοσοκομείου οι εκτιμήσεις θέλουν το rebate να φθάνει τα 440 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή προς τον Σ. Μπερσίμη, ο νέος υπολογισμός του Rebate επιβαρύνει κατά πολύ περισσότερα τα φάρμακα του Ν. 3816, τα λεγόμενα και ακριβά φάρμακα, η ετήσια δαπάνη των οποίων ανέρχεται σε 850 με 900 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι τα εν λόγω φάρμακα ο ΕΟΠΥΥ τα προμηθεύεται με έκπτωση 5% επί των νοσοκομειακών τους τιμών, που είναι ήδη μειωμένες κατά 8,74% από την αρχική τιμή παραγωγού (ex-factory). Αντί, όμως, το νέο rebate να εφαρμοστεί στις τιμές παραγωγού, μετά εκπτώσεων, εφαρμόστηκε στο κόστος που είχαν ήδη τιμολογήσει οι εταιρίες, όπως συνέβη στα φάρμακα κοινότητας. Αποτέλεσμα ήταν η επιβάρυνση στα φάρμακα Ν.3816 να αγγίζει το 43%, υπερβαίνοντας το πλαφόν της μέγιστη παρεχόμενης έκπτωσης.
Την ίδια ώρα, μεγάλο ερωτηματικό για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποτελεί η εφαρμογή του νέου rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα. Κυρίως για τον τρόπο αξιοποίησης του «πολυώνυμου Μπερσίμη», του υπολογιστικού τύπου δηλαδή, στα δημόσια νοσοκομεία. Η εφαρμογή του παραμένει ασαφής, γεγονός που ενισχύεται από την απουσία συγκεκριμένης αρχής αρμόδιας για τον υπολογισμό και την υλοποίηση του στο ΕΣΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αποφυγή λαθών, «από «πειραματισμούς» μη ειδικών», όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ΣΦΕΕ ζητάει από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να τους αποσταλεί ο υπολογισμό, σε μια απλή συνάρτηση και σε επεξεργάσιμη μορφή, λόγω της δυσκολίας χρήσης του πολυώνυμου.
Κατά τη γνώμη του ΣΦΕΕ, στον υπολογιστικό τύπο θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και η αναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 87, σε συνέχεια της έκπτωσης 5% επί της νοσοκομειακής τιμής, όπου προβλέπεται ότι «το ποσοστό αυτής της έκπτωσης συνυπολογίζεται και αφαιρείται κατά τον τελικό υπολογισμό του συνολικού ποσοστού επιστροφής (rebate).
Παράλληλα, ιδιαιτέρως προβληματική αποδεικνύεται η περίοδος επιβολής του επιπρόσθετου rebate 25% στα νέα φάρμακα που εντάσσονται στη θετική λίστα και βρίσκονται σε περίοδο προστασίας δεδομένων ως προς τη δραστική ουσία. Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ το εν λόγω επιπρόσθετο ποσοστό έκπτωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται για 2 χρόνια από την πρώτη ένταξη στη Θετική Λίστα και όχι σε κάθε επέκταση της Άδειας Κυκλοφορίας, που μπορεί να προκύψει (εντός των 2 ετών).
Πέραν των θεμάτων του rebate, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να θέσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και τα ζητήματα των κλειστών προϋπολογισμών, το σύστημα αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογικής και ειδικά οι ελληνικές εταιρίες το ακανθώδες θέμα της διείσδυσης των γενοσήμων.
Σε ό,τι αφορά τη Διαπραγμάτευσης, οι εταιρίες φέρονται έχουν προσκληθεί από την Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για 2 νέες θεραπευτικές κατηγορίες, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της εν λόγω επιτροπής. «Τα στάδια της διαδικασίας, το χρονοδιάγραμμα, η σχέση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τη θετική λίστα και με τα υπάρχοντα rebates / clawbacks, είναι κάποια από τα θέματα που επιβάλλονται να δημοσιοποιηθούν πριν κάθε πρόσκληση από την αρμόδια επιτροπή προς τις εταιρείες. Επιπλέον θα πρέπει οι εταιρείες να γνωρίζουν τα αντίστοιχα χρονικά όρια, ώστε να κάνουν τις αντίστοιχες λογιστικές, εμπορικές και εν γένει οικονομικές προβλέψεις τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΦΕΕ στην επιστολή.
Ο Σύνδεσμος κλείνει την επιστολή ζητώντας να διευκρινιστεί, αν τίθεται θέμα κατάργησης της κατηγοριοποίησης σε ATC5 στη θετική λίστα αποζημίωσης, καθώς δεν αποσαφηνίζεται από τη σχετική διάταξη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ