Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση έχουν χειρότερη επιβίωση από ασθενείς με κάποιους κοινούς καρκίνους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη επισημαίνει τη μεγάλη ανάγκη να αναπτυχθούν νέες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών, που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοδιάλυσης.
Η αιμοδιάλυση είναι η συνηθέστερη μορφή αιμοκάθαρσης. Ο ασθενής συνδέεται με ένα μηχάνημα (συσκευή αιμοκάθαρσης), το οποίο φιλτράρει και καθαρίζει το αίμα από ουσίες οι οποίες σ’ ένα υγιή άνθρωπο αποβάλλονται από τα ούρα.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν 33.500 ασθενείςπου υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρσηκαι 532.452 ασθενείςμε καρκίνο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Kidney Diseases.
Στους άνδρες, η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση παρουσίασαν σημαντικά χειρότερη πιθανότητα επιβίωσης 5 ετών (50,8%) από τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη (83,3%) και καρκίνο του παχέος εντέρου (56,1%), αλλά σημαντικά καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνες με καρκίνο του πνεύμονα (14% ) και καρκίνο του παγκρέατος (9,1%).
Στις γυναίκες, εκείνες που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα επιβίωσης 5 ετών (49,8%) από τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού (82,1%) και καρκίνο του παχέος εντέρου (56,8%), αλλά σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες από εκείνες με καρκίνο του πνεύμονα (19,7% ) και καρκίνο του παγκρέατος (9,4%).
«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτυχθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της επιβίωσης σε θεραπεία αιμοκάθαρσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον προγραμματισμό της φροντίδας για ηλικιωμένους ασθενείς που αρχίζουν θεραπεία με αιμοκάθαρση», επισήμαναν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Gregory A. Knoll, από το πανεπιστήμιο της Οτάβα.
Όσον αφορά τους περιορισμούς της μελέτης, οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να μην είναι γενικεύσιμα σε άλλες χώρες και φυλές, σημειώνοντας ότι το 75% του πληθυσμού του Οντάριο είναι λευκής φυλής. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν διέθεταν πληροφορίες για το στάδιο του καρκίνου για μεγάλο μέρος των ασθενών με καρκίνο, έτσι ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών με αιμοκάθαρση με εκείνη των ασθενών με καρκίνο κατά στάδιο της νόσου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ