Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, η διατήρηση καθαρών των επιφανειών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ανθρώπων που βήχουν, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από το να κολλήσει κανείς τη γρίπη.
Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν τη μολυσματικότητα 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με γρίπη, σε διάφορες φάσεις (απλή αναπνοή, ομιλία, βήχας, φτάρνισμα) κατά τις 3 πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, βρήκαν πως η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει ακόμη και με την απλή αναπνοή.
H νέα μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ. Όπως αποκάλυψε η ανάλυση των δειγμάτων, ο ιός ήταν παρών στα αερολύματα σχεδόν των μισών ανθρώπων που δεν είχαν βήξει (54%). Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αναλογικά μεγαλύτερη παρουσία του ιού στα αερολύματα από τα φταρνίσματα. Διαψεύδεται συνεπώς, η διαδεδομένη άποψη για το ρόλο το φταρνίσματος στη μετάδοση της γρίπης.
“Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους με τον ιό απλώς με το να αναπνέουν, χωρίς καν να βήχουν ή να φταρνίζονται. Οι άρρωστοι δημιουργούν μολυσματικά αερολύματα, δηλαδή μικροσκοπικά σταγονίδια που μένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολλή ώρα, ακόμη κι όταν δεν βήχουν, ιδίως τις πρώτες μέρες της ασθένειάς τους” εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, Ντόναλντ Μίλτον. “Έτσι, όταν κάποιος αρρωσταίνει με γρίπη, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, όπου θα μολύνει και άλλους” προσθέτει.
Τε ευρήματα των επιστημόνων, βεβαίως, δεν μειώνουν ούτε στο ελάχιστο την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο οποίος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος σοβαρά.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ