Στο «κάδρο» μέτρων και μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βάλει οριστικά πλέον ΜΗΣΥΦΑ και λειτουργία φαρμακείων, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με clawback και rebate, την τιμολόγηση off patent και γενοσήμων, αλλά και τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, από την άλλη, μοιάζουν να είναι ειλημμένες.
Επανέρχεται για να μείνει, όπως όλα, δείχνουν αυτή τη φορά η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, αφού η πλήρης εφαρμογή της αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας για τους Ευρωπαίους.
Στο κείμενο «βάση» της διαπραγμάτευσης που συνέταξε το Eurogroup (δείτε παρακάτω) και παραδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης απαιτείται συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όλης της «εργαλειοθήκης» Ι του ΟΟΣΑ.
Στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Φαρμακείων, αλλά και σε δεύτερο χρόνο η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Ειδικά, τα «μη αποζημιούμενα φαρμάκων», όπως τονίζουν οι Φαρμακοποιοί ότι θα πρέπει να ονομάζονται, έχει αποτελεί casus belli για τον κλάδο.
Η τιμολόγηση των Φαρμάκων αυτών απελευθερώνεται από τις αρχές του 2017, η διάθεση τους, όμως, συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά από το κανάλι των φαρμακείων. Μάλιστα, σημαντικό μέρος απ’ άκρη σ’ άκρη της φαρμακευτικής αγορά έχει εκφράσει ανοικτά την άποψη πως, το πυκνό δίκτυο των φαρμακείων της Ελλάδας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες πρόσβασης του πληθυσμού στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα συζητήθηκαν στο OTC Conference.
Εν τω μεταξύ, πονοκέφαλο αλλά και σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει στην Κυβέρνηση το αίτημα των Ευρωπαίων για ανάκληση των νομοθετικών πράξεων που ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Στο κομμάτι της Υγείας να θυμίσουμε πως η περιορισμένη νομοθετική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, με πιο πρόσφατη την τροπολογία για αντικατάσταση των διοικητών στα νοσοκομεία, ενώ στον αέρα είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Δεδομένα, από την άλλη, μοιάζουν να είναι τα μέτρα που έχει προτείνει ή έχει ήδη υιοθετήσει η κυβέρνηση. Στην πρόταση που εστάλη στους Θεσμούς ήδη από την Παρασκευή (εδώ) περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές και ειδικοτερα στο χώρο της Υγείας.
Το Φ.Π.Α. στα Φάρμακα θα διαμορφωθεί στο 6%, ενώ από 1η Ιουλίου καθίσταται και πάλι υποχρεωτική η καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας. Οι όποιες εξαιρέσεις είχαν θεσμοθετηθεί το τελευταίο διάστημα θα ανακληθούν.
Ακόμη, προβλέπεται η τη μείωση των τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα, κατά 50% της τιμής των πρωτοτύπων και κατά 32,5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η μείωση, που προκύπτει από την κατάργηση «της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων», θα αφορά και τα σκευάσματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήδη το 2012.
Το clawback θα πρέπει να εισπραχθεί για τη χρονιά που πέρασε, ενώ ο στόχος θα διατηρηθεί και για το τρέχον έτος και για το 2016.
Τέλος, προβλέπεται μείωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις στο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Πρόταση Eurogroup για συμφωνία
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ