Φως επιχειρούν να ρίξουν ερευνητές στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζουν κάποια παιδιά (multisystem inflammatory syndrome in children : MIS-C) που προκαλεί σοβαρή φλεγμονή της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων, εβδομάδες μετά την ανάρρωση από την COVID-19.
Θετικό στοιχείο είναι ότι στη πλειοψηφία τους τα παιδιά ανταποκρίνονται στη θεραπεία και αναρρώνουν γρήγορα. Οι ερευνητές αποδίδουν τις επιπλοκές όχι στη σοβαρότητα αυτής καθεαυτής της λοίμωξης, αλλά σε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ή σε απώτερες συνέπειες αυτής της ανοσολογικής απόκρισης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τη μελέτη που δείχνει ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις όσον αφορά την παραγωγή αντισωμάτων σε παιδιά και ενήλικες με ήπια COVID-19 είναι αρκετά παρόμοιες.
Για τις επιπλοκές που παρατηρούνται σε παιδιά με MIS-C και σε ενήλικες με σοβαρή COVID-19, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προκαλούνται από δύο διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων που εμπλέκονται σε διαφορετικές πτυχές της ανοσοαπόκρισης.
Με στόχο την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης, επιστήμονες από τις ΗΠΑ κατέγραψαν λεπτομερώς τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 σε 17 παιδιά με MIS-C και 25 παιδιά με ήπια COVID-19, ενώ επίσης κατέγραψαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε επίπεδο αντισωμάτων σε 60 ενήλικες με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 26 με σοβαρή νόσο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενήλικες και παιδιά με ήπια COVID-19 δεν εμφάνιζαν αξιοσημείωτες διαφορές στα προφίλ των αντισωμάτων τους, αλλά δεν συνέβαινε το ίδιο με τα αντισωμάτα σε παιδιά με MIS-C και σε ενήλικες με σοβαρή COVID-19.
Ειδικότερα, στα συγκεκριμένα παιδιά που βρέθηκαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων τάξης G (IgG) μακράς διαρκείας, τα οποία συνήθως βοηθούν στον έλεγχο μιας οξείας λοίμωξης. Τα εν λόγω αντισώματα μπορούν να ενεργοποιήσουν μια τάξη κυττάρων του ανοσοποιητικού των μακροφάγων, που παράγουν κυτταροκίνες που οδηγούν σε ισχυρή φλεγμονή και πιο σοβαρές επιπλοκές.
Στην περίπτωση των ενηλίκων με σοβαρη COVID-19, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων τάξης Α (IgA), τα οποία αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται ουδετερόφιλα, που οδηγούν στην απελευθέρωση κυτταροκινών (που διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από αυτές που εκκρίνουν τα μακροφάγα).
Με το τρόπο αυτό πιθανότητα να προκαλείται «καταιγίδα κυτταροκινών», η οποία σχετίζεται με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και άλλες επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ