Την έντονη αντίδραση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκάλεσε η ανακοίνωση της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ., γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίσει το Γενικό Νοσοκομείο Κατερινης (διαβάστε εδώ).
Ο Ανέστης Μυστρίδης χαρακτήρισε παραπλανητικά τα όσα δημοσιεύθηκαν και κάνει λόγο για αύξηση του προσωπικού, σε ό,τι αφορά γιατρούς ΕΣΥ και Επικουρικούς, από 54 (ΓΝΚ – ΨΤ) που ήταν στα τέλη του 2014 σε 68. Παραδέχεται ότι υπάρχει μείωση στους ειδικευόμενους, από 60 στα τέλη του 2014 σε 49 σήμερα, αλλά αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο ΓΝΚ αλλά και στα νοσοκομεία όλης της ελληνικής επικράτειας.
“Από το 2010 που έγινε η τελευταία προκήρυξη γιατρών στο ΓΝΚ και το 2011 που οι προκηρύξεις ανεστάλησαν, προκηρύξεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ έγιναν μόλις τον Ιούνιο του 2016 (13 θέσεις) και τον Μάρτιο του 2017 (3 θέσεις). Οι νόμοι που αφορούν τις προκηρύξεις είναι εξαιρετικά χρονοβόροι και το Υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγές οι οποίες θα μειώνουν δραστικά τη διαδικασία προσλήψεων”.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μυστρίδης, “με την αύξηση των ειδικών ιατρών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΓΝΚ έχει αναβαθμιστεί αισθητά και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στον Οργανισμό”. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι μεγάλη μείωση ιατρικής στελέχωσης συνετελέσθη από το 2009 έως το 2014.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, σήμερα υπηρετούν 346 άτομα από 336 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.
Ειδικά για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου και τις καταγγελείες περί υποστελέχωσης και υπολειτουργίας, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ τονίζει ότι η Μονάδα προβλέπετο να λειτουργεί με 12 κλίνες, οι οποίες υπήρχαν στο ΓΝΚ ήδη από την έναρξη λειτουργίας του το 2010. “Μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 που έγιναν τα εγκαίνια της ΜΕΘ ο εξοπλισμός ήταν σφραγισμένος και η πτέρυγα δεν λειτουργούσε. Με εισήγηση της σημερινής Διοίκησης λειτουργούν σήμερα 4 κλίνες εντατικής και 1 κλίνη απομόνωσης (σύνολο 5 κλίνες)”.
“Στη Μονάδα «άνοιξαν» 4 κλίνες (+1), υπηρετούν 2 μετακινημένοι γιατροί από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης (ο ένας με Βαθμό Δ/ντή και ο άλλος με Βαθμό Επιμελητή Α΄) και 2 επικουρικοί γιατροί με τριετή θητεία (όλοι εντατικολόγοι)”, σημειώνει και προσθέτει ότι ειναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την οριστική μετάθεση των δύο εντατικολόγων (Δ/ντη και Επιμελητή Α΄). Ακόμη, επικουρικός γιατρός με βασική ειδικότητα Γενικής Ιατρικής εξειδικευμένος Εντατικολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης σύντομα μετακινείται στη ΜΕΘ του ιδίου Νοσοκομείου, ενώ μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας προκηρύχθηκε από το Νοσοκομείο θέση Εντατικολόγου Επιμελητή Β΄.
“Άρα, οι γιατροί πολύ σύντομα από τέσσερις που υπηρετούν σήμερα γίνονται 6, αριθμός γιατρών σε αναλογία κρεβατιών πάνω όχι μόνο από την απόφαση της ολομέλειας ΚΕΣΥ αλλά και πάνω από τα διεθνή standards”, σημειώνει και υποστηρίζει πως εξετάζεται το « άνοιγμα» και άλλων κρεβατιών.
Σύμφωνα με τον κ. Μυστρίδη, πριν από τη λειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείο Κατερίνης, ο μέσος όρος διακομιδών σε αντίστοιχες μονάδες ήταν 20, και μειώθηκε στη μία, ενώ από την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΘ στις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν γίνει διακομιδές μιας περίπτωσης παιδιατρικής – παιδοχειρουργικής και τριών νευροχειρουργικών περιστατικών. Έχουν εισαχθεί 74 ασθενείς μέχρι σήμερα, ενώ δέκα (10) μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων!
Η ΜΕΘ έχει εξυπηρετήσει περιστατικά από γειτονικές (δυο από Θεσσαλονίκη νοσοκομεία Ιπποκράτειο, και από ένα περιστατικό, από το νοσοκομεία Καστόριας, Βέροιας, Πτολεμαΐδας).
“Μετά από αυτά, η θλίψη αυτών που κυκλοφορούν τις κακοήθειες μέσω των δημοσιευμάτων είναι κατανοητή αλλά δεν μπορούν να καλύψουν την επί δεκαετία απραξία και αδράνειά τους να ανοίξουν έστω και ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οι πολίτες της Πιερίας ζουν την πραγματικότητα της λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου τους”, καταλήγει.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ