Παρακολουθώντας την χθεσινή παρουσίαση της Apple δεν άργησα να καταλάβω ότι η υγεία θα αλλάξει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμουν.
Στις ομιλίες που κάνω σε γιατρούς και φαρμακοποιούς με μεγάλη έκπληξη αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κρατήσουν την κοινωνία μακριά από τα “μυστικά” της υγείας και να συνεχίζουν να βλέπουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως ένα κλειστό ιερατείο γνώσεων μόνο για ειδικούς. Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν το παρελθόν αντί να αφήσουν χώρο στο μέλλον. Όπως φάνηκε στο χθεσινό event, η Apple έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη και μετατρέπει το κινητό της σε ιατρική διαγνωστική συσκευή.
Ο Jeff Williams παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα ένα νέο framework λογισμικού ειδικά σχεδιασμένο για την ιατρική έρευνα που ονομάζεται Research Kit. Το λογισμικό αυτό θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να μετατρέπουν τις εφαρμογές τους σε ισχυρά διαγνωστικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τον Williams, τα προηγούμενα χρόνια η Apple σε συνεργασία με ταλαντούχους ερευνητές και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο δημιούργησαν με τη βοήθεια του Research Kit, εφαρμογές οι οποίες αφορούν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, ο διαβήτης, το Πάρκινσον, το άσθμα και τα καρδιαγγειακά.
Για παράδειγμα το University of Rochester σε συνεργασία με την Sage Bionetworks ανέπτυξαν το Parkinson mPower, μια ασθενοκεντρική εφαρμογή για τη νόσο του Πάρκινσον που βασίζεται σε μελέτες διακύμανσης της νόσου. Οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε μελέτες καταγράφοντας καθημερινές πρακτικές τους, ενώ παράλληλα στέλνουν τα δεδομένα τους σε ερευνητές οι οποίοι τα συγκεντρώνουν, τα αναλύουν και οδηγούνται άμεσα σε αποτελέσματα.
Ο Stephen Friend, MD, PhD, και πρόεδρος της Sage Bionetworks είπε πως “οι ερευνητές που έκαναν την προσπάθεια να συνεργαστούν με όλα τα είδη των κοινοτήτων της πλατφόρμας που δημιουργήσαμε, γίνονται όλο και πιο παραγωγικοί” και συνέχισε λέγοντας ότι “χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα. Σε μια παραδοσιακή κλινική μελέτη, είμαστε ενθουσιασμένοι αν έχουμε 500 συμμετοχές και φανταστείτε ότι τώρα είναι δυνατόν να έχουμε 20.000 συνεργάτες των μελετών μας”.
Το 2009 ο συγγραφέας του βιβλίου “Τι θα έκανε η Google”, Jeff Jarvis είχε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο μοιράζονταν τις εμπειρίες τους, άραγε μήπως θα ανακαλύπταμε καινούριους παράγοντες πρόκλησης ασθένειας, καινούριους συσχετισμούς, καινούριες αιτίες ή ακόμα και καινούριες θεραπείες;
Βλέπουμε ότι οι νέες εξελίξεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ασθενείς – συμμετέχοντες – συνεργάτες των ερευνών, γίνονται ισότιμοι εταίροι και είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στα δικά τους συμπτώματα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες μπορεί να οδηγήσει τους αναλυτές σε ασφαλέστερα συμπεράσματα και σε νέες θεραπείες.
Το Research Kit τοποθετεί τους ανθρώπους στο επίκεντρο των ερευνών και τους προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ο καθένας από εμάς μπορεί μέσω της συσκευής iPhone να συμμετέχει στις μελέτες και να αποφασίζει αν και ποια από τα δεδομένα του θα μοιραστεί.
Για όσους ενδιαφέρονται, το Research Kit θα είναι διαθέσιμο από τον επόμενο μήνα, αλλά ακόμα και αν η νέα δράση της Apple δεν έχει την ανάλογη απήχηση στην αγορά, το μόνο σίγουρο είναι σιγά σιγά μεγαλώνει το κίνημα που θέλει την υγεία για όλους, ανοιχτή και προσβάσιμη.
Πηγή: Pharma Journal
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ