Αυστραλοί ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η άσκηση αντίστασης με βάρη μπορεί να προστατεύσει τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι ευάλωτα στη νόσο Αλτζχάιμερ.
Η νέα μελέτη έγινε στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage. Αυτό που έδειξε είναι ότι 6 μήνες άσκησης με βάρη όχι μόνο επιβράδυνε, αλλά σταμάτησε, τον εκφυλισμό στον ιππόκαμπο και τις υποπεριφέρειές του ένα χρόνο μετά την άσκηση.
Η μελέτη περιλάμβανε 100 άτομα με υψηλό κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς είχαν ήπια γνωστική εξασθένησης, όπως μείωση της μνήμης και άλλων δεξιοτήτων σκέψης. Διαχωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες και τους δόθηκαν καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του εγκεφάλου με χρήση υπολογιστή, της άσκησης με βάρη, ενός συνδυασμού των δύο και μιας ομάδας ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις με βάση ολοκλήρωσαν 90 λεπτά επιτηρούμενης προπόνησης (χρησιμοποιώντας αλτήρες, βάρη ή μηχανές) κάθε εβδομάδα για έξι μήνες.
«Έκαναν άσκηση με βάρη για 45 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες και στη συνέχεια περιμέναμε 12 μήνες και τότε είδαμε αυτά τα πραγματικά ισχυρά αποτελέσματα», ανέφερε ο καθηγητής Michael Valenzuela, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ο οποίος εργάζεται στο Brain and Mind Research Institute.
Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι η άσκηση με βάρη είναι καλή για τον εγκέφαλο γιατί απελευθερώνει ευεργετικές χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Η άλλη ότι βοηθά την ηλεκτρονική διέγερση του ιππόκαμπου μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ