Μια νέα μελέτη εξηγεί πώς η άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το 2017 υπήρχαν στις ΗΠΑ περίπου 252.710 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού. Το προσδόκιμο ζωής μετά από θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι αρκετά καλό, με το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης να φθάνει το 89,7%.
Ωστόσο, η θεραπεία του καρκίνου συνδέεται συχνά με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύμπλεγμα από παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Το μεταβολικό σύνδρομο έχει επίσης συνδεθεί με ένα χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης στους επιζώντες του καρκίνου του μαστού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έκαναν έρευνα για να εξετάσουν αν το προσδόκιμο ζωής μετά τη θεραπεία μπορεί να παραταθεί μέσω τακτικής άσκησης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.
«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η πρώτη αιτία θανάτου για τους επιζήσαντες του καρκίνου του μαστού είναι η καρδιοπάθεια και όχι καρκίνος»,, λέει η επικεφαλής των ερευνητών Christina Dieli-Conwright. «Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το μεταβολικό σύνδρομο επιδεινώνεται από την παχυσαρκία, τον καθιστό τρόπο ζωής και τη λήψη χημειοθεραπείας».
Η άσκηση ως φάρμακο
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology: https://goo.gl/1LBWzW. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επανεμφάνιση καρκίνου μετά τη θεραπεία και μπορεί να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις, η ερευνητική ομάδα έκαναν την υπόθεση ότι η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης μπορεί να βελτιώσει το μακροπρόθεσμο ποσοστό επιβίωσης.
Η ερευνητική ομάδα έκανε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, σε συνεργασία με 100 άτομα που είχαν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία καρκίνου του μαστού λιγότερο από 6 μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης. Στην αρχή της μελέτης, περίπου το 46% των συμμετεχόντων θεωρήθηκαν παχύσαρκοι, ενώ περίπου το 77% είχε διαγνωσθεί με μεταβολικό σύνδρομο.
3 φορές την εβδομάδα
Η παρέμβαση συνίστατο σε 3 εβδομαδιαίες συνεδρίες άσκησης (personal training) για περίοδο 4 μηνών, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με βάρη και τουλάχιστον 150 λεπτών μέτριας αεροβικής άσκησης. Μετά το 4μηνο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της υγείας: μόνο το 15% βρέθηκε να έχει μεταβολικό σύνδρομο, σε σύγκριση με το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη στην ομάδα ελέγχου, που δεν έκαναν το πρόγραμμα.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γυμναστικής απέκτησαν μυϊκή μάζα και μείωσαν το λίπος και ότι η τακτική άσκηση μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες σημείωσαν 10% μείωση της αρτηριακής πίεσης και 50% αύξηση της της λεγόμενης «καλής χοληστερόλης».
Η Δρ. Dieli-Conwright επισημαίνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη του όγκου και την επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από τη θεραπεία. Έρευνα που είχε κάνει η ίδια πέρσι και εξέτασε δείγματα αίματος και βιοψίες λίπους από επιζώντες με καρκίνο και παχυσαρκία, έδειξε ότι άτομα που κάνουν τακτική άσκηση έχουν λιγότερη φλεγμονή στα αιμοσφαίρια.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ