Τα συμπτώματα της αϋπνίας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και άλλων καρδιαγγειακών νόσων (CCVD), σύμφωνα με μια μεγάλη, προοπτική μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόωρο ξύπνημα (EMA), η δυσκολία στην έναρξη ή διατήρηση του ύπνου (DIMS) και η δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας (DDF) συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο 7% για εγκεφαλικό, 9% για έμφραγμα και 13% για καρδιαγγειακή νόσο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Επιπλέον, υπήρξε μια άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των συμπτωμάτων και του μεγαλύτερου κινδύνου. Σε σύγκριση με όσους δεν έχουν συμπτώματα αϋπνίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σύμπτωμα αϋπνίας συνδέθηκε με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων κατά 7%, δύο συμπτώματα με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κατά 10% και τρία συμπτώματα με αύξηση κατά 18%.
Liming Li, από το Peking University Health Science Center
«Τα συμπτώματα της αϋπνίας είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ενήλικες με πολλαπλά συμπτώματα αϋπνίας έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει o επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Liming Li, από το Peking University Health Science Center του Πεκίνου.
Κατά τους ερευνητές, σε παλαιότερες έρευνες δεν είχε προσδιοριστεί τι περιλαμβάνει ο όρος αϋπνία. Σε μερικές περιπτώσεις, ο όρος απλώς περιέγραφε τις «δυσκολίες στον ύπνο». Ακόμη, αναφέρουν ότι υπάρχουν λίγες και αντικρουόμενες αποδείξεις για το αν και κατά πόσο παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία ή άλλοι δημογραφικοί παράγοντες, επηρεάζουν τη σχέση του ύπνου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ανέλυσαν δεδομένα από 487.000 από τη βάση δεδομένων China Kadoorie Biobank Study. Το δείγμα περιλάμβανε ενήλικες 30-79 ετών από 10 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Κίνας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο μεταξύ 2004 και 2008.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι αϋπνία είχαν συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι γυναίκες, οι ανύπαντρες και εκείνοι που ζούσαν σε αστικές περιοχές. Ακόμη, είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μικρότερο εισόδημα και σχετικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να είχαν διαβήτη και συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ