Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης για τα οφέλη του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και της ουσίας ελαιοκανθάλης μετέφερε κυρίως αισιόδοξα μηνύματα (εδώ).
Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, απέδειξε για ακόμη μια φορά τις χαμένες ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία των εγχώριων πολιτικών να αντιληφθούν τις δυνατότητες των ελληνικών “προϊόντων”, λότω των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Η μελέτη, που ουσιαστικά απέδειξε πως το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο, διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2015 στο Πανεπιστήμιο UC Davis των ΗΠΑ. Όχι σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα κεφάλαια πήγαν στις ΗΠΑ και όχι σε κάποιο ελληνικό ερευνητικό κέντρο.
Τι άλλο, άραγε, πρέπει να δουν οι Έλληνες λήπτες αποφάσεων για να αποφασίσουν να αναπτύξουν, να ενισχύσουν και να συνδράμουν, τον κλάδο των κλινικών ερευνών, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει κεφάλαια ικανά να αντιστρέψουν τη δυσμενή δημοσιονομική πορεία της χώρας;
Αναλογιστείτε μόνο ότι με κάθε νέα κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, υπολογίζετια ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ (εδώ).
Αλλά ακόμα και αν οι κλινικές έρευνες και τα οφέλη τους, στην υγεία και τα οικονομικά της χώρας, δεν είναι τόσο εμφανή στους επικεφαλής των πολιτικών επιτελείων, η σπουδαιότητα του ελαιολάδου θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, ή όχι;
Τα αποτελέσματα της έρευνας σημαίνουν πως ουσιαστικά μπορούμε να παράγουμε και να κυκλοφορούμε ελαιόλαδα με health claim, όπως, άλλωστε, ετοιμάζεται να πράξει η εταιρία Gaea.
Αυτό και μόνο σημαίνει πως τα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με υψηλές συγκεντρώσεις ελαιοκανθάλης, θα έχουν ένα έξτρα πλεονέκτημα που θα τοποθετήσει πάνω από τα αντίστοιχα ιταλικά ή ισπανικά, που κυριαρχούν τις αγορές του εξωτερικού.
Αλλά και πάλι, αυτή τη δυνατότητα απέτυχαν να την εντοπίσουν οι Έλληνες ιθύνοντες.
Όπως αποκάλυψαν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης όταν οι Έλληνες επιστήμονες αναζητούσαν στήριξη για τη μελέτη για της σημασίας της ελαιοκανθάλης, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αρνήθηκε απλά. Δήλωσε (φανταζόμαστε ανερυθρίαστα) πως η εν λόγω μελέτη δεν έχει κανένα ενδιαφέρον….
Τα σχόλια δικά σας…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ