«Ασπίδα» μπορεί να αποτελέσει η σωστή διατροφή έναντι της σοβαρής νόσησης με covid-19. Μια φυτοφαγική κατά βάση δίαιτα φαίνεται πως μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο μιας σοβαρής λοίμωξης.
Ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου του Harvard και του Kings College London University αξιολόγησαν στοιχεία ασθενών στο Massachusetts General Hospital. Στην προοπτική μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα 592.571 εθελοντών από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2020. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια αξιολογήθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Στο διάστημα αυτό 31.831 άτομα νόσησαν με COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν που ακολουθούσαν μια φυτοφαγική κατά βάση δίαιτα, δηλαδή κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά, καρπούς και λίγο κρέας, είχαν 41% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 σε σύγκριση συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια δυτικού τύπου δίαιτα (κυρίως κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα). Οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία, εγκλεισμού ή περιορισμού λόγω lockdowns, αύξησαν την κατανάλωση κυρίως μέσα στο σπίτι τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι καθώς και επεξεργασμένων τροφίμων. Οι περιστάσεις αυτές προκάλεσαν την αύξηση του σωματικού βάρους, συνιστώντας μια «παγίδα».
Μια ακόμη παράμετρο ανέδειξε η μελέτη καθώς η επίδραση της χαμηλής ποιότητας της δίαιτας στη νόσο με COVID-19 ήταν ακόμα υψηλότερη σε άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που ανέπτυξαν οι ερευνητές, το 1/3 όλων των περιστατικών COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ένας από τους δυο παράγοντες , δίαιτα ή χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, έλειπε.
Υπενθυμίζεται ότι δεδομένα από παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη σε ΗΠΑ και Βρετανία επιβεβαίωναν πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού κατά του κορωνοϊού. Οι ερευνητές αναφέρονταν σε διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο καθώς φαίνεται πως όσοι την ακολουθούν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από covid-19. Στην συγκεκριμένη έρευνα είχαν λάβει μέρος 590.00 ενήλικες συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ