Η λήψη μίας κάψουλας ιχθυελαίου καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του θηλασμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του μωρού για τροφική αλλεργία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το ιχθυέλαιο περιέχει ένα ειδικό είδος λίπους που ονομάζεται ωμέγα-3 και έχει θετικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.
Ένα στα 20 παιδιά διεθνώς επηρεάζεται από αλλεργίες σε τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα ή σιτάρι – και αυτό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Αυτές οι αλλεργίες οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υπερβολική αντίδραση σε αυτά τα τρόφιμα, γεγονός που προκαλεί συμπτώματα όπως εξανθήματα, πρήξιμο, εμετό και συριγμό.
Σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση προηγούμενων δοκιμών από το Imperial College του Λονδίνου, η λήψη της κάψουλας ιχθυελαίου οδήγησε σε μείωση κατά 30% του κινδύνου αλλεργίας στα αυγά από την ηλικία ενός έτους.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές, οι οποίες να παρακολουθήσουν τα παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη αλλεργιών στα πρώτα χρόνια της ζωής μας.
Ο Δρ Robert Boyle, κύριος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι: «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών και ιχθυελαίων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργικής πάθησης στα παιδιά και τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ενημερώνονται οι οδηγίες διατροφής προς τις εγκύους».
Οι τρέχουσες οδηγίες είναι ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως, λόγω των επιπέδων υδραργύρου σε ορισμένα ψάρια και να αποφεύγουν εντελώς τον καρχαρία και τον ξιφία. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επίσης παρόντα σε λιπαρά ψάρια.
Οι ερευνητές εξέτασαν 19 μελέτες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφορούσαν 15.000 άτομα, διαπιστώνοντας ότι η μείωση του κινδύνου αλλεργίας ισοδυναμεί με 31 λιγότερες περιπτώσεις αλλεργίας σε αυγά ανά 1.000 παιδιά.
Επίσης, εξέτασαν την επίδραση των προβιοτικών συμπληρωμάτων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν μείωση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης εκζέματος σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
Δεν βρήκαν όμως αποδείξεις ότι αποφεύγοντας τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προέκυψε κάποια διαφορά από τον κίνδυνο αλλεργίας ενός παιδιού. Ακόμη, η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και βιταμινών δεν φαίνεται να έχει επίδραση.
Η Δρ Louisa James, της Βρετανικής Εταιρείας για την Ανοσολογία, δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις σοβαρές τροφικές αλλεργίες, όχι μόνο για την ευαισθησία στα αυγά. «Οι μελέτες που χρησιμοποιούν συμπληρώματα ιχθυελαίου μετρούν την αλλεργική ευαισθητοποίηση στο αυγό ως μέτρο μέτρησης της τροφικής αλλεργίας. Αν και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αλλεργιών, πολλά παιδιά μπορεί να ευαισθητοποιηθούν, χωρίς να αναπτύξουν οποιαδήποτε συμπτώματα αλλεργίας και έτσι θα είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν η συμπλήρωση του ιχθυελαίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κλινικής αλλεργίας στα τρόφιμα».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ