Τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες απεικονιστικές μεθόδους παρουσίασε ο Δρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» στην ομιλία του με τίτλο «Νέες απεικονιστικές μέθοδοι για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού» κατά το 3ο Health Innovation Conference.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαζαλωνίτης, 6.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε γυναίκες καταγράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Πρόκειται για τη δεύτερη μορφή καρκίνου που έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στις γυναίκες και μάλιστα αποτελεί μια μορφή από την οποία όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν κι «όσο περνάνε τα χρόνια τόσο αυξάνει ο κίνδυνος, με μεγαλύτερο από τα 50 έως τα 60έτη.»
Οι απεικονιστικές μέθοδοι κατέχουν μείζονα ρόλο στη διάγνωση των προκαρκινικών καταστάσεων, δηλαδή την διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, καθώς επιτρέπεται η ίαση κατά ποσοστό 98,6 % . Όπως διασαφήνισε ο κ. Χαλαζωνίτης, μέσω των απεικονιστικών μεθόδων μπορούν να εντοπιστούν παθήσεις που δεν έχουν επεκταθεί στον μαστό πέρα από το αγγείο.
Βήματα προόδου έχουν σημειωθεί κατά τη τελευταία εξαετία, καθώς έχει εξελιχθεί η μαγνητική μαστογραφία. Κατά την διευκρινιστική ομιλία του ο κ. Χαλαζωνίτης εξήγησε ότι η μαστογραφία CESM μπορεί να είναι η κύρια μέθοδος, αλλά παρουσιάζει προβλήματα καθώς πολλές γυναίκες έχουν πυκνούς μαστούς, οι οποίοι είτε κρύβουν τον καρκίνο είτε ελαττώνουν την ευαισθησία της μεθόδου είτε ακόμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αντίθετα, η ψηφιακή αφαιρετική μαστογραφία ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου επιτρέπει να μετακινηθούμε από την μορφολογική απεικόνιση σε ένα βαθύτερο κομμάτι. Κι ενώ η πρώτη (μαστογραφία CESM) προσφέρει μια στατική εικόνα (αποτύπωση της στιγμής), η δεύτερη μέθοδος καταγράφει μια αιμοδυναμική συμπεριφορά για το πως αυτό το εύρημα συμπεριφέρεται.
Χάρη σε αυτή την μέθοδο απεικονίζονται τα αγγεία τα νεόπλαστα, δηλαδή τα κακοήθη, γιατί αυτά θα οδηγήσουν τα καρκινικά κύτταρα στο να εξαπλωθούν στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η μέθοδος επιτρέπει να αφαιρεθούν κατά την απεικόνιση όλα τα φυσιολογικά στοιχεία του μαστού και να αποτυπωθούν τα σημεία εκείνα που έχουν την νέο-αγγειογένεση, δηλαδή η κακοήθης μάζα προσλαμβάνει ιώδιο και απεικονίζεται πιο έντονα.
Η εν λόγω μέθοδος προτείνεται ως εξέταση διαλογής από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και έχει πολύ μεγάλη αξία σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και στις νέες γυναίκες, «αλλά για τον ΕΟΠΥΥ η μέθοδος δεν υπάρχει , δεν έχει κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ και δεν έχει τιμολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χαλαζωνίτης.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Υπερηχογραφίας με σκιαγραφικό χορηγούνται φυσαλίδες αέρα στο αγγειακό σύστημα της εξεταζόμενης γυναίκας και κατά την απεικόνιση αφαιρείται κάθε φυσιολογικό στοιχείο. Ο ακτινολόγος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τα κακοήθη αγγεία. Μπορεί η μέθοδος είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο αλλά στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα εφαρμόζεται όπως σημείωσε στα λεγόμενά του ο κ. Χαλαζωνίτης.
Μια ακόμη τεχνική, η ελαστογραφία, η οποία ακολουθεί την λογική των αρχαίων Αιγυπτίων ιατρών που θεωρούσαν ότι ήταν σκληρό κακοήθες και ότι ήταν μαλακό καλοήθες όγκο, θεωρείται βασική τεχνική αξιολόγησης. Η ελαστογραφία απεικονίζει τους ενδεχόμενους όγκους με υπερηχογραφική εικόνα το «σκληρό» και το «μαλακό, εκτιμόντας ποσοστά κακοήθειας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ακτινολογίας, η εν λόγω μέθοδος «πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε υπερηχογραφημα που κάνουν οι γυναίκες, αλλά ο ΕΟΠΥY την έχει ξεχάσει ή δεν ξέρει καν ότι υπάρχει! Και δεν την έχει τιμολογήσει!» ανάφερε ο κ.Χαλαζωνίτης.
Μια ακόμη μέθοδο που δεν έχει τιμολογηθεί από το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥY αποτελεί και το αυτοματοποιημένο σύστημα ογκομετρικής σάρωσης μαστού κατά το οποίο σε απλουστευμένη απόδοση ένα ρομποτικό χέρι κάνει τρεις σαρώσεις στον μαστό της γυναίκας και επιτρέπει την απεικόνιση σε τρία επίπεδα, ενώ και σε αυτή την μέθοδο απεικόνισης χορηγείται σκιαγραφικό.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ