Σε μια περίοδο όπου τα άτομα με Διαβήτη καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τη νόσο τους αλλά και τα προβλήματα της «μνημονιακής» καθημερινότητας, ένα application ευελπιστά να καταστεί ο καθημερινός του σύμβουλος.
Η εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη!», που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) με την υποστήριξη της ELPEN, είναι διαθέσιμη δωρεάν, για έξυπνα κινητά και tablet, που λειτουργούν με iOS και Android.
Περιέχει, δε, οκτώ κατηγορίες, με βασικά θέματα γύρω από τις σημαντικότερες πλευρές του Διαβήτη:
Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/Υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισης. Το πρώτο γράμμα της ονομασίας της κάθε κατηγορίας σχηματίζουν τη λέξη «Διαβήτης».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Ν. Παπάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη κατέδειξε ως βασικούς λόγους της συνεχούς αύξησης του Διαβήτη τ. 2 την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία.
Ανέδειξε την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης ρύθμισης, ώστε να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι χρόνιες επιπλοκές και οι μέρες νοσηλείας και να αποτραπεί η πρόωρη απώλεια ζωής.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που έχουν ως συνέπεια τα άτομα με Διαβήτη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων, ο κ. Παπάνας ανέφερε πως «η ευρύτερη απαισιοδοξία και ανασφάλεια δεν ευνοεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μιας χρόνιας θεραπείας και έτσι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιατρικής όσο και η δυνατότητα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν τους θεραπευτικούς στόχους».
Σε ό,τι αφορά τα νέα φάρμακα ο κ. Παπάνας σημείωσε ότι «μεταξύ αυτών, τα χάπια χαρακτηρίζονται από απουσία υπογλυκαιμιών και αύξησης σωματικού βάρους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στη μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης και στην αποτροπή καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μεταξύ των ινσουλινών, οι νεότερες είναι ακόμη φιλικότερες προς το χρήστη και χαρακτηρίζονται από ακόμη λιγότερες υπογλυκαιμίες».
Το επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής επιμελήθηκε ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Καθηγητής Διαβητολογίας Cardiff University Medical School UK, Δ/ντης Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, Δ/ντης Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Ιατρείου Ναυτικού Νοσοκομείου ΝΑ. Τα επιμέρους θέματα να αναπτύσσονται από έγκριτους επαγγελματίες υγείας και να περιλαμβάνουν τόσο νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη όσο και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με Διαβήτη.
Ο κ. Ντούπης υπογράμμισε πως, εκτός από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα παρακολούθησης της γλυκόζης, «βασικός πυλώνας της επιτυχίας στη ρύθμιση του Διαβήτη παραμένει η σωστή, καθημερινή, αυτοδιαχείριση της νόσου με σωστές προσαρμογές του ασθενούς στον τρόπο ζωής αλλά και συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή».
Ο κ. Ντούπης αναφερόμενος στην εφαρμογή τόνισε πως καλύπτει θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα με το Διαβήτη, «όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος».
Ο Αλέξανδρος Γκίνης, Ιατρός – Ενδοκρινολόγος και Ιατρικός Διευθυντής της ELPEΝ έκανε λόγο για μια εφαρμογή που συμβάλλει στη δυνατότητα εύκολης και ταχύτατης πρόσβασης σε ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση των διαβητικών, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμισή τους και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της βέλτιστης αυτοδιαχείρισης της νόσου».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ