.
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παιδικής Παχυσαρκίας από τον προσεχή Ιούνιο. Σχετική προγραμματική συμφωνία υπέγραψε ο υπουργός Υγείας και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) και τον διπλωματικό εκπρόσωπο του Οργανισμού στην Ελλάδα Λουτσιάνο Καλεστίνι.
Το Υπουργείο Υγείας και η UNICEF ετοίμασαν την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει μια πολυεπίπεδη κλίμακα (Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό Επίπεδο) σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Το εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωση – NextGenerationEU.
Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους. Βασικός άξονάς του είναι η απομείωση των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επίσης, στόχος είναι να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας κατά την ενήλικο ζωή.
Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα:
– στο σύνολο του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού να συμμετέχει σε δράσεις διαβαθμισμένης έντασης, συχνότητας και δυναμικής για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονέων και κηδεμόνων,
– στους γονείς να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους,
– στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές, κ.ά.) και
– στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Στο πνεύμα αυτό θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επιδίωξη είναι η παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.
Με αφορμή το πρόγραμμα ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε υψηλές θέσεις στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Στόχος όπως ανέφερε είναι η μείωση των δεικτών της παιδικής παχυσαρκίας. Με τη σειρά του ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Λουτσιάνο Καλεστίνι έφερε ως παραδειγμτική συνέπεια της παχυσαρκίες τις δαπάνες για την υγεια από τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία οι οποίες υπολογίζονται σε 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 14 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο στα πέντε παιδιά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ