Η μειωμένη ροή οικονομικών πόρων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού χώρου και του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης επηρεάζει καθοριστικά την Υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, σύμφωνα με μελέτη του Ι.Π.Ο.Κ.Ε. Η Ελλάδα υστερεί κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο των δαπανών υγείας σε ποσοστό του ΑΕΠ και σε τρεις σε ποσοστιαίες μονάδες στις δημόσιες δαπάνες, αποτελώντας τη μοναδική χώρα των ΕΕ-27 με τις μεγαλύτερες υποχρηματοδοτήσεις του συστήματος υγείας.
Τα πορίσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας που ετοιμάζουν τα πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα, νέα μελέτη του ΙΠΟΚΕ Ερευντηικού Κέντρου καταδεικνύει τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, στους δείκτες υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία από το 1960 έως το 2021 και διακρατικά δεδομένα, ενώ το σύνολο των δειγμάτων 322.724 άτομα από όλη την Ευρώπη και 16.621 από την Ελλάδα. Η μελέτη έχει τίτλο “Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο και τις Υπηρεσίες Υγείας” παρουσιάστηκε από τον καθηγητή οικονομικών Υγείας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ι.Π.Ο.Κ.Ε. Ιωάννη Υφαντόπουλο. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η “δεκαετής οικονομική κρίση τα τρία μνημόνια και στη συνέχεια η επιδημιολογική κρίση του covid-19 επηέρασε σημαντικά την υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Όσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντικές αποκλείσεις από το μέσο όρο της ΕΕ-27”.
Ως παράδειγμα αναφέρονται οι μειώσεις/αποκλίσεις από τον Μ.Ο. των ΕΕ-27: -Για το σύνολο των δαπανών υγείας κατά κεφαλή : Μείωση στην Ελλάδα κατά 22.8% έναντι αύξησης στο Μ.Ο. ΕΕ-27 κατά 16,7%. –Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5% έναντι αύξησης στο Μ.Ο. των ΕΕ-27 κατά 15,3%. -Σύνολο των φαρμακευτικών κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2% έναντι αύξησης στο Μ.Ο.των Ε.Ε. -27 κατά 3,6%. –Δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8% σε σχέση με αντίστοιχη μείωση στο Μ.Ο. των ΕΕ-27 μόνο κατά 6,7%. Τα τοιχεία καταδεικνύουν την υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα Υγείας στην Ελλάδα σε σύγκριση με χωρες της Ε.Ε. Ειδικότερα το μειγμα Δημόσιων /Ιδιωτικών δαπανών υγείας για το φάρμακο παρατηρείται ακόμη μια σημαντική συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα από 78,1% το 2009 στο 51% το 2019, ενώ στην Ευρώπη το ίδιο διάστημα από 65,9% μειώθηκε στο 59,3%. Παρακολουθώντας την πορεία στο χρόνο της χρηματοδότησης των δαπανών υγείας ακολουθεί μια πτωτική πορεία σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ οι ιδιωτικές ακολουθούν αντίθετη πορεία. Οι Έλληνες κάλυψαν τις ανάγκες τους με ίδιες δαπάνες σε βάρος του οικογνειακού προϋπολογισμού τους. Όπως ήταν αναμενόμενο η μειωμένη ροή πόρων είχε επιπτώσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δημιουργώντας ανικανοποίητες ανάγκες στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, στους δείκτες υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα, η χώρα μας κατέχει ρεκόρ στις ανικανοπίητες υγειονομικές ανάγκες, όπως συμβαίνει στις ανατολικές χώρες της Ε.Ε., ενώ σε σχέδη με τους δυτικοευρωπαίους οι Έλληνες δηλώνουν την χαμηλότερη ικανοποίηση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η έρευνα κατέγραψε ότι η επένδυση στην Υγεία αυξάνει σημαντικά την ευημερία των πολιτών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ