Skip to content

Η Ελλάδα σε μελέτη για δείκτες ασθενών- Στόχος πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα Υγείας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Η γνώμη των ασθενών θα καταγραφεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της σε διεθνή μελέτη για την αξιολόγηση των απόψεων των ασφαλισμένων-ασθενών και των γιατρών από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στόχος είναι να καλυφθεί ένα κρίσιμο κενό στην ΠΦΥ,  ερευνώντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τους χρόνους αναμονής, καθώς και τη ποιότητα ζωής κ.ά.

 

H μελέτη PaRIS αποτελεί πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ για την έρευνα δεικτών που αναφέρουν οι ασθενείς. Με το τρόπο αυτό οι χώρες συνεργάζονται για την ανάπτυξη, τυποποίηση και εφαρμογή μιας νέας γενιάς δεικτών που μετρούν τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους.

Η Διεθνής Έρευνα για τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις είναι η πρώτη του είδους της που αξιολογεί τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες των ασθενών που διαχειρίζονται την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλες τις χώρες. Η έρευνα αφορά υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς και  στα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Επίσης, λαμβάνουν μέρος οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες Υγείας. Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους:

  • Διαμορφωτές Πολιτικών διασφαλίζοντας καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το πού πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας και να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες.
  • Ασθενείς χάρη στα αποτελέσματα και τις εμπειρίες τους
  • Παρόχους Υγειονομικής Φροντίδας κατανοώντας καλύτερα πώς να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν

Συμμετοχή

Κάποιοι Έλληνες πολίτες θα λάβουν ένα μήνυμα/πρόσκληση (SMS ή email) μέσω του συστήματος της άϋλης συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ή ένα έντυπο ερωτηματολόγιο μέσω ταχυδρομείου (με προπληρωμένο ταχυδρομικό τέλος για την επιστροφή του). Με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου οι συμμετέχοντες θα βοηθήσουν στη μετεξέλιξη του συστήματος υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πιο κοντά στις ανάγκες των χρηστών του.

Παράλληλα, η έρευνα πραγματοποιείται και σε άλλες 20 χώρες, στο πλαίσιο υλοποίησης της διακρατικής μελέτης PaRIS (Patients Reported Indicators Survey). Τον  συντονισμό  έχει αναλάβει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ-Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS) – OECD) και η διεθνής κοινοπραξία PaRIS-SUR (www.paris-sur.org).

Στην χώρα μας, η μελέτη υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) (https://odipy.gov.gr/) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (http://chesme2.nurs.uoa.gr/) του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Στην Ελλάδα θα λάβουν μέρος 100 Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί που εργάζονται σε Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων ΕΣΥ ή σε Κέντρα Υγείας ή σε ΤΟΜΥ ή διαθέτουν Iδιωτικό Iατρείο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, θα συμμετάσχουν 10.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών που έχουν επισκεφθεί τις ανωτέρω δομές /γιατρούς κατά τους προηγούμενους έξι μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες θα διαβάσετε εδώ

 

ΑσθενείςΔείκτεςΜελέτη PaRISΠρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι επηρεάζει την επαναμόλυνση- Ποιοι θα είναι ευάλωτοι σε μια νέα μετάλλαξη
Υπουργείο Υγείας: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους φυσικοθεραπευτές

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...