Τα ενθαρρυντικά στοιχεία αύξησης 100% στα ποσοστά δωρεών οργάνων από αποβιώσαντες δότες τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην άτυπη διήμερη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι κοινές δράσης κατά των καραδιαγγειακών νοσημάτων, η ενίσχυση της δωρεάς οργάνων αλλά και η εφαρμογή του κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση στη Βουδαπέστη, χθες Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στο Συμβούλιο έλαβαν μέρος ο διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης Ηans Kluge και η νέα διευθύντρια του ECDC κα Pamela Rendi-Wagner. Παρά την διπλωματική ψυχρότητα των κρατών -μελών έναντι της Ούγγρικης προεδρίας , όπως αναφέρει ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης euronews.com κατά τις συζητήσεις, έμφαση δόθηκε στην Πρόληψη και σε θέματα υγειονομικής παιδείας στα θέματα διαχείρισης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ειδικότερα, συζητήθηκε η συντονισμένη δράση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε επίπεδο Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε το συμβούλιο ότι το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας με πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιεί στοχευμένο Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Ο υφυπουργός τόνισε ότι στους επόμενους μήνες πρόκειται να αρχίσει στη χώρα μας το νέο Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Παχυσαρκίας Ενηλίκων καθώς και η υλοποίηση προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-70 ετών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ούγγρου υπουργού υπήρξε σύμπνοια για την κοινή δράση σε θέματα καρδιαγγειακών παθήσεων, περιλαμβάνοντας την Πρόληψη και την υγειονομική παιδεία. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ενσωματωθούν σε συμπεράσματα του Συμβουλίου σε επίσημη υπουργική σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.
Κατά τον δεύτερο θεματικό άξονα, τη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσειςκαι τις προοπτικές της ευρωπαϊκής δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων και προσδιορισμός δράσεων σε επίπεδο Ε.Ε., διαπιστώθηκε η ανάγκη ενός νέου σχεδίου. Η εκπόνησή του θεωρείται ότι θα είναι καρποφόρα, με δεδομένο ότι το προηγούμενο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων 2009-2015 επέφερε αύξηση του αριθμού των δωρεών κατά 21%, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ουγγαρίας δρ Péter Takás.
Από την μεριά του ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων τα τελευταία πέντε χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 100% στα ποσοστά δωρεών οργάνων από αποβιώσαντες δότες και σημαντική αύξηση των ζώντων δοτών νεφρού με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στις 15 πρώτες χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η εφαρμογή του κανονισμού που συμφωνήθηκε πρόσφατα για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS). Κατά την Ούγγρικη προεδρία προωθείται η ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας στην οποία τα δεδομένα θα μπορούν να διαμοιράζονται σε «δομημένη μορφή» για μετέπειτα χρήση στην έρευνα και τον σχεδιασμό πολιτικής. Εκτιμάται ότι αρχικά θα εφαμροστεί πιλοτικά για να δοκιμαστεί σε πραγματικό χρόνο.
Από την Ελληνική πλευρά, για την οριζόντια Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελλάδας 2020-2025, γνωστή ως «Ψηφιακή Βίβλος», έχει δοθεί προβαδισμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των ευρύτερων δράσεων που εντάχθηκαν στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Greece 2.0».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ