Τον στόχο πλησιάζει η χώρα μας για την μείωση των καπνιστών κάτω από το 5% του πληθυσμού μέχρι το 2040. Στην προσπάθεια μείωσης του επιπολασμού του καπνίσματος έχει συμβάλει η Πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE.
Χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών, 33% στην ηλικία 16-24 ετών και 27% στον συνολικό πληθυσμό καταγράφονται πλέον στην Ελλάδα. Στο εγχείρημα συνεισέφερε η εφαρμογή ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων και ιδιαίτερα η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τα ευοίωνα στοιχεία τονίστηκαν με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος στην εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσία υπουργών, υφυπουργών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών και άλλων εκλεκτών καλεσμένων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, σε ειδική τελετή στο κτήριο της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, με το Βραβείο Υγείας 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου 2021 (EU Health Award on Cancer Prevention). Όπως τόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της, εδώ και 13 χρόνια, η εκστρατεία SMOKEFREEGREECE αγωνίζεται για να απομακρύνει τους Έλληνες –και ιδίως τα παιδιά και τους νέους– από τον κίνδυνο του τσιγάρου.
Αναφερόμενος στο εγχείρημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρθηκε στο κάπνισμα ως μια συνήθεια που οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόωρους θανάτους και σε ασθένειες, μια συνήθεια που με πολύ επίμονο αγώνα σιγά σιγά εγκαταλείπεται. «Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αισθάνεται υπερήφανη, επειδή πρωτοστάτησε σε αυτόν τον αγώνα και κατάφερε με καίριες δράσεις να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Κάποτε κάπνιζε το 50% του πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πίσω. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υπενθύμισε ότι μπορεί ο αντικαπνιστικός νόμος να υπήρχε στην Ελλάδα από το 1856, αλλά«χρειαστήκαμε να φτάσουμε στο 2019, με τον νόμο που εισήχθη από την τωρινή κυβέρνηση και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ώστε να δούμε να γίνεται πράξη η εφαρμογή του μη καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και στους χώρους εστίασης». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τον αντικαπνιστικό νόμο ως την «πιο στοιχειωμένη μεταρρύθμιση στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αντικαπνιστικό νόμο, που ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών, ενώ ενθάρρυνε την «αλλαγή κουλτούρας και δραστικός περιορισμός της καπνιστικής συμπεριφοράς.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή τόνισε ότι για διάστημα άνω μιας δεκαετίας περισσότεροι από 62.000 μαθητές συμμετείχαν σε 1.840 παρεμβάσεις που πρωτοπορούν και ανοίγουν δρόμο για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη μάστιγα του καπνίσματος, που θα ανασαίνει ελεύθερα, θα ρουφάει τη ζωή και όχι τον καπνό του τσιγάρου».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ