Προς ενίσχυση των υγειονομικών, των εργαζόμενων σε κοινωνικές υπηρεσίες και των φροντιστών ασθενών η Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα προχωρά στη σύσταση ομάδων Balint.
Με πυρήνα την ανθρώπινη σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενούς, οι ψυαχαναλυτής Michael και Enid Balint δημιούργησαν εκπαιδευτικά –ερευνητικά σεμινάρια για γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επιδίωξη των ομάδων είναι οι γιατροί να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό βάρος από τα τραύματα και τα αποτελέσματά τους, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Οι ομάδες διαθέτουν συντονιστή και τουλάχιστον 8 μέλη που συναντώνται σταθερά σε τακτά διαστήματα, ακόμη και με χρήση πολυμέσων.
Όπως εξηγούν οι κ.κ. Στέλλα Αργυριάδου MD,PhD Γενικός/Οικογενιακός Ιατρός, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μπάλιντ (HBS) Υπεύθυνη Παρατήματος ΕΛ.ΕΑΝ.Α στην Καβάλα (www.hellenicbalintsociety.gr) και Δρ Αλκηστις -Μαρία Ηγουμενάκη Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια Συντονίστρια ομάδων Balint Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μπάλιντ (HBS), μέλος της διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάλιντ (IBF) Συνεργάτης ΕΛ.Ε.ΑΝΑ (www.hellenicbalintsociety.gr), προς συζήτηση τίθενται:
Τα χαρακτηριστικά των balint groups είναι τα παρακάτω:
Οι ειδικοί αποσαφηνίζουν ότι η σχέση που δημιουργείται στην ομάδα βασίζεται επάνω στην εχεμύθεια, το σεβασμό, την αποφυγή της κριτικής, την αποφυγή συμβουλών (συστάσεων).
Συμμετοχή
Μέρος μπορούν να λάβουν:
Ειδικότερα για την τελευταία ομάδα (φροντιστές) συχνά αντιμετωπίζει πλειάδα συμπτωμάτων όπως είναι οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στο στήθος, ο βήχας, το αίσθημα κόπωσης κ.ά.. Επίσης συχνά υποφέρει από ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι ταχυπαλμίες, το τρέμουλο, οι αϋπνίες, η απώλεια βάρους, οι διαταραχές στην όρεξη, οι εφιδρώσεις, η δύσπνοια, η σεξουαλική δυσλειτουργία κ.λ.π. Τα προαναφερόμενα εκδηλώνονται λόγω του άγχους που εμφανίζεται εξαιτίας του χρόνια πάσχοντα – μέλους της οικογένειας που φροντίζουν.
Η συνολική προσέγγιση των ανθρώπων που νοσούν από κάποιο χρόνιο νόσημα αλλά και των φροντιστών τους, περιλαμβάνει επομένως -κατά το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο- και τα balint groups σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ