Το μήνυμα «Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!» στέλνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2023 κατά τις ώρες 10.00-13.00 στον σταθμό Σύνταγμα του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.
Η εκδήλωση ενημέρωσης θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας, με τη συμμετοχή μελών της ΕΠ για την ενημέρωση κοινού και την διανομή. Την ίδια ημέρα και ώρα προγραμματίζει ενημερωτική δράση και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ). Επίσης, ενημερωτικές αφίσες θα αναρτηθούν στις Πνευμονολογικές κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα και θα φιλοξενήσει στη σελίδα της στο facebook ενημερωτικά video για την πρόληψη, τη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.
Για την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπει στην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή».
Με την σειρά της η συντονίστρια της ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Ανδριάνα Παπαϊωάννου σημείωσε μεταξύ άλλων για τη ΧΑΠ: «Το συνολικό οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και τα πιο εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%, με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ».
Την συννοσητότητα συντονιστής ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Γεώργιος Χειλάς επισημαίνει τις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία τονίζοντας ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ νοσούν και από κάποια πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος: «Ένας ασθενής με ΧΑΠ είναι συνήθως άνω των 60 ετών και έχει καπνίσει αρκετά ώστε να έχει δημιουργήσει κοινούς παθογενετικούς δρόμους ανάπτυξης όχι μόνο για τη ΧΑΠ αλλά και για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. H συνύπαρξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ΧΑΠ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν είναι μια απλή επιδημιολογική παρατήρηση, καθώς οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία».
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Πρόκειται για μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων, με χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη, παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα. Σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου αποτελεί το κάπνισμα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ