Αιχμές αφήνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για την εσπευσμένη αντίδραση του ΕΟΠΥΥ να δεσμευτεί για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς που προτίθετο να προβούν σε επίσχεση εργασίας. Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητά η ένωση προκειμένου η δημόσια ΠΦΥ να αποκτήσει πλαίσιο αξιοπρέπειας, παραγωγικότητας και ανάπτυξης.
«Μία μόλις ημέρα, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των ιδιωτών συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών για νομικές ενέργειες, χρειάστηκε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για ανακοινώσει κάτι σχετικό με τη γνωστή στάση πληρωμών των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών, για την οποία έχουν παρέμβει και Ιατρικοί Σύλλογοι» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πυρά εξαπολύονται στον οργανισμό καθώς μέχρι την ανακοίνωση των οικογενειακών γιατρών υφίστανται μόνο δήλωση προθέσεων, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται η δύσκολη χρονική συγκυρία για τους οικογενειακούς ιατρούς λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η αγωνία τους κορυφώνεται για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Αποκατάσταση διαχρονικών αδικιών σε βάρος των συμβεβλημένων ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας ζητά η ΕΝI-ΕΟΠΥΥ. Αίτημα ζητά να επιλυθούν και να εξομαλυνθούν οι πολλές ταχύτητες στο σύστημα που δημιουργούν συστηματικές «αρρυθμίες» στη δημόσια ΠΦΥ.
Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει τη μονομερή αιφνίδια καταγγελία σε βάρος των συμβάσεων 2.000 ιατρών γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής πριν ενάμισι χρόνο η οποία «προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στους συμβεβλημένους ιατρούς και συνθήκες απασφάλισης του πληθυσμού με συνέπεια το συνωστισμό τους στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων ή την οικονομική τους επιβάρυνση».
Επικαλούμενη δε τα ευρωπαϊκά δεδομένα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για τις συμβάσεις. «Με αμοιβή per capita βάσει πληθυσμού ευθύνης < 1 ευρώ / ασθενή το μήνα δεν ήταν ικανή να προσεγγίσει ικανοποιητικό αριθμό ιατρών, ούτε καν τους νέους ιατρούς, οι οποίοι επέλεξαν να απέχουν από αυτήν» εξηγεί ή ένωση.
Η χρονοτριβή για την προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων στα πλαίσια συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ επιτείνει την πραγματικότητα για την ΠΦΥ.
Η ΠΦΥ δεν θα προσελκύσει τους γιατρούς εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ , το οποίο προκαλεί ανισότητα, ενώ η μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο. «Ο ιατρός που αμείβεται με κατά πράξη και περίπτωση μηνιαία αμοιβή κτίζει το εισόδημά του ανά επίσκεψη, ενώ ο οικογενειακός ιατρός των 300, 700, 1500 ή 2250 ατόμων αμείβεται με πάγια αντιμισθία 1800 ευρώ ασχέτως του παραγόμενου έργου, γεγονός που είναι εμφανώς άδικο» επεξηγείται από την πλευρά της ένωσης.
Εν προκειμένω, η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, ως γνωστότερη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα πρέπει να αναταχθεί, σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, προβλέποντας» αξιοπρεπείς αμοιβές Ευρωπαϊκού επιπέδου σε απόλυτη συσχέτιση με το παραγόμενο έργο, χωρίς στάση πληρωμών και δυσβάσταχτα κουρέματα clawback».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ