Η ανοιχτή επέμβαση καρδιάς φαίνεται ότι είναι ασφαλέστερη το απόγευμα, εξαιτίας του εσωτερικού μας, «βιολογικού» ρολογιού, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το βιολογικό μας ρολόι – ή αλλιώς ο κιρκάδιος ρυθμός – είναι η αιτία που θέλουμε να κοιμηθούμε τη νύχτα, αλλά επίσης καθοδηγεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο, που λειτουργεί ο οργανισμός μας.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet (https://goo.gl/Xd6D4G) υποδεικνύει ότι η καρδιά είναι πιο δυνατή και μπορεί να αντέξει την επέμβαση το απόγευμα, σε σύγκριση με το πρωί. Ακόμη, δείχνει ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι το πρωί είναι πιο κουρασμένοι οι χειρουργοί.
Στις επεμβάσεις καρδιάς, οι γιατροί χρειάζεται να σταματήσουν την καρδιά για να κάνουν επεμβάσεις, όπως by-pass ή αντικατάσταση βαλβίδας. Το γεγονός αυτό υποβάλει την καρδιά σε στρες, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου στον καρδιακό ιστό.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες έλεγξαν για επιπλοκές, όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο μετά από επέμβαση. Τα ευρήματα ήταν τα εξής:
Με άλλα λόγια, οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν το απόγευμα είχαν μειωμένο κατά 50% κίνδυνο επιπλοκών. Επίσης, θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα μείζον επεισόδιο επιπλοκών για κάθε 11 ασθενείς, που χειρουργούνται το απόγευμα.
Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στη μελέτη, ο καθηγητής Bart Staels, από το γαλλικό Institut Pasteur de Lille, δήλωσε πως «δεν θέλουμε να φοβίσουμε τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις καρδιάς, καθώς αυτές είναι σωτήριες. Ξέρουμε επίσης ότι σε ορισμένα νοσοκομεία θα είναι αδύνατον όλες οι επεμβάσεις να γίνονται το απόγευμα. Όμως, αν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, τότε θα ήταν σωστό, σε αυτούς η επέμβαση να γίνεται μόνο απόγευμα». Π.χ. η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι δύο παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των επιπλοκών στις επεμβάσεις καρδιάς.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ