Ήταν μια εκδήλωση που τα είχε όλα. Υπουργούς, πρώην υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, προέδρους κορυφαίων φορέων, κόντρες, ανακοινώσεις, αλλά και ομιλίες υπό… το φως των κεριών.
Η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πραγματοποιήθηκε χθες σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με τις συζητήσεις να κινούνται κυρίως γύρω από τα rebate και τα claw back, τη φαρμακευτική πολιτική και το σκέλος των γενοσήμων, τη δαπάνη και τη σχέση εταιριών – πολιτείας.
Η είδηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Π. Γιαννουλάτο, ο οποίος από βήματος υποστήριξε ότι γύρω στις 15 Μαρτίου η Αριστοτέλους θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την εφαρμογή της φαρμακευτικής πολτικής.
«Πρόκειται για κομμάτι πρώτης προτεραιότητας για το σύνολο της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Γιαννουλάτος, τονίζοντας πως μελετάται η διαδικασία ανάπτυξης του κλάδου.
«Ξέρουμε ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παράξει καλύτερα φάρμακα και να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αγοράς. Είμαστε υπουργείο που «καταναλώνει» τα προϊόντα του κλάδου και λίγο μπορούμε να στηρίξουμε το κομμάτι της παραγωγικής δυνατότητας, συγκριτικά με το υπουργείο ανάπτυξης», σημείωσε
«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια σκληρή συμφωνία με τους δανειστές. Αλλά στη διαδικασία εφαρμογής της αναζητούμε να βρούμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση», υποστήριξε και σημείωσε πως στα μέσα του Μάρτη θα είναι έτοιμη η πρόταση για τη στήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής. Κάλεσε, δε, τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την ουσιαστική έρευνα.
Την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, τονίζοντας πως «η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί τους κοινωνικούς εταίρους ισότιμα και στην πράξη, ώστε να επέλθει αυτορρύθμιση της αγοράς και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, που ρίχνουν κατά 60% τις τιμές σε φάρμακα των 10 ευρώ και μόλις 2%-3% σε ακριβότερα».
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μπει τάξη στο rebate», σημειώνοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προτείνει βιώσιμες λύσεις, ώστε να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική πολιτική και να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα.
«Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ ζήτημα τιμών. Ήταν θέμα όγκου συνταγογράφησης, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί», ανέφερε. «Πέρα από τις μνημονιακές επιταγές, με τη φαρμακευτική δαπάνη σταθερά στο 1,945 δισ. ευρώ, χρειάζονται μέτρα για τη συνταγογραφία, θεραπευτικά πρωτόκολλα, έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, κίνητρα εισαγωγής γενοσήμων, λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης», είπε και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα αναφοράς, οδηγώντας σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης από τον ΕΟΦ.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, διερωτήθηκε «αφού όλοι συμφωνούμε [και η πολιτεία], γιατί σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και δεν παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας να αλλάξουμε το χώρο του φαρμάκου». Οι εταιρίες είναι εδώ, μπορεί η πολιτεία να τις καλέσει να φέρουν λύσεις, όπως σημείωσε.
Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, τόνισε ότι λόγω της δυσκολίας των συνθηκών, «καλούμαστε να δούμε τα κριτήρια εκείνα που μπορούν να αποδώσουν με έναν τρόπο, όχι πολιτικάντικο αλλά επιστημονικό, τεχνοκρατικό και αποτελεσματικό».
«Είμαστε δίπλα σας για RMS, φέρτε αύριο τα πρώτα προϊόντα, για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής προϊόντων που γίνονται με εισαγωγές και κοστίζουν πολύ στη δημόσια υγεία, για ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών, οι οποίες δεν βαφτίζουν μόνο με τη λέξη καινοτομία», τόνισε η κ. Αντωνίου.
Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική, η πρόεδρος του ΕΟΦ έκανε λόγο για οραματικό σχεδιασμό, που θα επιτρέψει στις εταιρίες και μετά από μια δεκαετία να είναι ενεργές και να μιλάνε και τότε για θέσεις εργασίας.
«Στον ΕΟΠΥΥ αναδιοργανωνόμαστε για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης. «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το δυνατό τα μέτρα όπως το claw back και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από καλά οργανωμένες διαδικασίες, που θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας», προσέθεσε.
Στα παραλειπόμενα: Η κόντρα και η «δολιοφθορά»
Το παρόν στην εκδήλωση μπορεί να μην έδωσε ο νυν Υπουργός Υγείας, αλλά, μαζί έναν πρώην Υφυπουργός (Α. Μπέζας) και έναν πρώην Αναπληρωτή (Μ. Σαλμά) έδωσαν οι τρεις πρώην: ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, ο Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μάλιστα, ήταν η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνου Λουράντου, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι να γίνουν μάρτυρες μια κόντρας μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία και τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει τότε, σε σύγκριση με τις χειρότερες επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερα δεικτικός με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι «μεταπηδούν» μεταξύ πολιτικών στρατοπέδων.
Ο κ. Λουράντος αντεπιτέθηκε, λέγοντας πως η πολιτική ζωή του τόπου είναι «να πιστεύεις ότι κάποιοι θα σε σώσουν». «Αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε κ. Γεωργιάδη ότι ούτε οι γυρολόγοι της πολιτικής είναι καλό για τον τόπο μας ούτε οι διάφορες μη σταθερές θέσεις μας», δήλωσε και υποστήριξε πως υπήρξε σταθερός, στρεφόμενος εναντίον της κυβέρνησης και όχι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και «σήμερα αν με ρωτήσετε το ίδιο θα έλεγα, 11 χιλιάδες φαρμακεία κατά της κυβέρνησης».
«Έχει έρθει η ώρα στη χώρα αυτή να συνεννοηθούμε αλήθεια και να δούμε τι γίνεται και τι δεν γίνεται στον πραγματικό κόσμο όχι στο φαντασιακό», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης ανεβαίνοντας και πάλι στο βήμα.
«Θέλουμε να φτιάξουμε τη χώρα μας; Στη ΝΔ πιστεύουμε στα αλήθεια στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δεν θα σας προστατεύσουμε λέγοντας σας ψέμματα ούτε φουσκώνοντας τα μυαλά σας για τη μεγάλη αντίσταση των γενναίων του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα. Αλλά θα εφαρμόσουμε πραγματικές πολιτικές που θα γεννήσουν θέσεις εργασίας, που θα αυξήσουν εξαγωγές, που θα προστατεύσουν τις τιμές που πρέπει να προστατευθούν. Η ΝΔ θα τα κάνει. Τώρα έχει κριθεί το αποτέλεσμα των επομένων που είχαν τις μαγικές λύσεις, 350 εκατ. ευρώ claw back, δεν φταίει κανείς για αυτό;”, κατέληξε.
Λίγο νωρίτερα, στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλης σε μια ομιλία υψηλών τόνων γύρω από τα δεδομένα στην Υγεία και το Φάρμακο, όταν ξαφνικά… η αίθουσα σκοτείνιασε….
Για λίγο ο κ. Πατούλης συνέχιζε υπό το φως των κεριών που υπήρχαν σε κάθε τραπέζι, όταν κόπηκε το ρεύμα συνολικά στην αίθουσα, αφήνοντας την ομιλία του προέδρου του ΙΣΑ στη μέση και κάποιους να κάνουν, αστειευόμενοι, λόγο για δολιοφθορά…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ