Με περισσότερους από 270 συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για το Δίκαιο και τη Δεοντολογία του Φαρμάκου, που οργάνωσε για τρίτη φορά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πιστός στο διαρκές αίτημα των μελών του για περισσότερη επιστημονική ενημέρωση. Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου συμπεριέλαβαν όλα τα επίκαιρα νομικά, ρυθμιστικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και δεοντολογικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο του φαρμάκου πανευρωπαϊκά, με αναφορά ταυτόχρονα και σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα και με μεγάλη σπουδαιότητα για τις εταιρίες μέλη του Συνδέσμου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καταδίκασε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό. Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Παρά το διωγμό που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στην Ελληνική Κοινωνία, καλύπτοντας τις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες της, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους και σημαντικό μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης». Κλείνοντας, θύμισε πως «Ο Φαρμακευτικός κλάδος διαχρονικά στηρίζει και προάγει το πλαίσιο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της πλήρους δημοσιοποίησης, με στόχο την διασφάλιση της δίκαιης και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα και την στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων και της ιατρικής επιστήμης».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, θύμισε ότι «Οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίας υγείας είναι αυστηρά νομοθετημένη και όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ. εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ενώ και ο ΣΦΕΕ επιβάλει επιπλέον αυστηρούς κανονισμούς» και δήλωσε ότι ο ΣΦΕΕ θα είναι πάντα κοντά στα μέλη του και θα αναλαμβάνει ενημερωτικές πρωτοβουλίες.
Η Νομικός Σύμβουλος του ΣΦΕΕ, Δήμητρα Λεμπέση, παρουσίασε το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που έχει υποστεί ο κλάδος τα τελευταία 7 ½ χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις του μέλλοντος, που εντοπίζονται κυρίως γύρω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου παρατηρείται μια τάση «κεντρικοποίησης» των διαδικασιών, μέσω ευρωπαϊκής κανονιστικής νομοθεσίας.
Η Νομικός Σύμβουλος της EFPIA, Kristine Peers, αναφέρθηκε εκτενώς στα κίνητρα ανάπτυξης, πλαισιώνοντας την ομιλία του Αντιπροέδρου του ΣΦΕΕ, Σταύρου Θεοδωράκη επί της ανάπτυξης και εισόδου στην αγορά νέων φαρμάκων.
Ο Άγγελος Μπίνης, Αναλυτής του ΟΟΣΑ, τόνισε την σημασία της ακεραιότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς για την ανάπτυξη και το δίκαιο επιχειρείν, ενώ εξήγησε ότι πολλά χρήματα κατασπαταλώνται στην δημόσια υγεία, όχι μόνο από την διαφθορά, αλλά και από την κακή διαχείριση.
Τέλος, η Marie Claire Pickaert, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της EFPIA επί 28 συνεχή έτη, τόνισε τις βασικές ηθικές αρχές της βιομηχανίας, στεκόμενη ιδιαιτέρως στην διαφάνεια και την ακεραιότητα.
Το Συνέδριο πλαισιώθηκε με ομιλητές από την EFPIA, τον BUSINESS EUROPE, τον ΣΕΒ, τον ΟΟΣΑ, και συνέδρους από τον ΙΦΕΤ, την ΠΕΦ, τον ΔΣΑ, τον ΕΦΚΑ, το ΤΕΑΥΦΕ, την ΠΟΙΕ, τον ΣΕΙΒ, τον ΣΕΙΚ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπροσώπους της HACRO, του ΣΕΔΕΑ, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, καθώς και εκπροσώπους από όλες τις μεγάλες δικηγορικές και ελεγκτικές εταιρίες της Αθήνας, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και πολλούς άλλους φορείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ