Skip to content

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά να μπει τέλος στην υποχρηματοδότηση

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Η υποχρηματοδότηση  των φαρμακευτικών δαπανών και η ανάγκη επένδυσης από την πλευράς του κράτους τονίστηκε στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η σύναψη μνημονίου συνεργασίας της Πολιτείας με την φαρμακοβιομηχανία, ενώ υποστήριξε ότι τα ληφθέντα μέτρα για την μείωση του clawback ήδη αποδίδουν.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ,  Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ομιλία του παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου τόνισε ότι  «Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών». Σημερινό αίτημα αποτελούν οι «ολιστικές λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή πέρα από την θεραπευτική αντιμετώπιση και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Η ανάγκη για σταδιακή ουσιαστική επένδυση στο φάρμακο  αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ με στόχο την «ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάσει τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών». Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις περιττές δαπάνες».

 

Για τα ανεπίτρεπτα και δυσθεώρητα είναι τα ύψη επιστροφών, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα ληφθούν μέτρα. «Η στρατηγική μας εδράζεται σε δύο άξονες: την αύξηση της δαπάνης και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του clawback» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Ήδη έχει προχωρήσει μία σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό του clawback οι οποίοι για το έτος 2024 φαίνεται ότι επιτυγχάνονται, σύμφωνα με τον υπουργό. Επί του θέματος, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε «με τον ενεργό-μη ενεργό ΑΜΚΑ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία, με νέα κλειδωμένα πρωτόκολλα αναμένουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω απόδοση στα μέτρα εντός του 2025 και άρα, καλύτερα νούμερα». Μεταξύ άλλων ο υπουργός υπενθύμισε την δέσμευσή του για τη δημιουργία «ενός διάφανου και προβλέψιμου δημοσιονομικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων». Προτεραιότητα αποτελεί η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία, «που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών».

 

Από την πλευρά του , ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου,  Γιώργος Καπετανάκης  υποστήριξε ότι  είναι «η ώρα για μία νέα συμφωνία μεταξύ της πολιτείας, της βιομηχανίας, της ογκολογικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών». Σχολιάζοντας ότι το εφαρμοζόμενο μοντέλο  δημιουργεί αδιέξοδα και παθογένεια παράγει, ο κ. Καπετανάκης ισχυρίστηκε ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως μία νέα μακρόπνοη συμφωνία η οποία μέσα από μια νέα διαφορετική θεώρηση, αφήνοντας πίσω μνημονιακές πρακτικές και νοοτροπίες, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων είναι επιτακτικό να προάγει μια διαφανή συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία, τη βιομηχανία, την ιατρική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών». Προσδοκία σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη  είναι η ταχύτερη έγκριση και αποζημίωση νέων θεραπειών, «να εστιάζει στην αντιμετώπιση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών και να προάγει την ισότιμη καθολική πρόσβαση των ασθενών, μειώνοντας τις ανισότητες και προάγοντας τη δικαιοσύνη».

clawbackΣΦΕΕΥποχρηματοδότησηΦαρμακοβιομηχανία

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι απαντά ο ΠΟΥ στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...