Skip to content

Η φυσικοθεραπεία «συμπαραστάτης» στη διαχείριση του Alzheimer

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Alzheimer, 21η Σεπτεμβρίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ενημερώνει το κοινό για την συμβολή της φυσικοθερπαείας στην βελτίωση της κατάστασης των ασθενών, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Η θεραπευτική άσκηση υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή συμβάλλει καθοριστικά στην διαχείριση των ασθενών με Alzheimer, σύμφωνα με τον ΠΣΦ.

Δεδομένου ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, με την νόσο Alzheimer να είναι η πιο συχνή μορφή της, ο ΠΣΦ υπογραμμίζει την σημασία μιας διεπιστημονικης προσέγγισης της νόσου.

Οφέλη

Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο κλινικά όσο και οικονομικά.

Η συμβολή του φυσικοθεραπευτή είναι σημαντική στην αξιολόγηση των περιορισμών των δραστηριοτήτων μέχρι και την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης προσωπικών αναγκών.

Μείζονος σημασίας είναι η αναγνώριση διαταραχών βάδισης, χάρη στην ειδική εκπαίδευση τους στην αξιολόγηση και θεραπεία των πτώσεων να μειώσουν τον πολύ υψηλό κίνδυνο τους.

Οι φυσικοθεραπευτές σχεδιάζουν, οργανώνουν, υλοποιούν προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση.

Θετικά σημάδια

Από τα στοιχεία που έχουν τα Επιστημονικά Τμήματα Ψυχικής Υγείας, Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας και Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ, προκύπτει μα σειρά από οφέλη.

Η θεραπευτική άσκηση υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή καθυστερεί την έναρξη της συμπτωματολογίας.

Επίσης, βελτιώνει την περιπατητική δύναμη οδηγώντας σε ένα καλύτερο πρότυπο βάδισης και συμβάλει στη συντήρηση του σωστού βάρους.

Ακόμη, δρα καταλυτικά στη μείωση των καρδιοαγγειακών προβλημάτων, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, που συχνά μπορεί να παρουσιαστούν ως συν-νοσηρότητα.

Η θεραπευτική άσκηση διατηρεί την κινητικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο και εντός των ορίων ασφάλειας.

Επιπρόσθετα,  τα οφέλη είναι αξιοσημείωτα και σε ψυχολογικό επίπεδο, καλυτερεύοντας έτσι την προσαρμογή τους στη θεραπεία, την επικοινωνία τους με το περιβάλλον και την ικανότητα έκφρασης των ιδιαίτερων αναγκών τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή των φυσικοθεραπευτών στην διαχείριση της ασθένειας, αφού αυτοί  μπορούν να εκπαιδεύσουν τους φροντιστές στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τους ασθενείς με άνοια από το κρεβάτι στην καρέκλα.

Επιπλέον, μπορούν να διδάξουν τους φυσικοθεραπευτές σε μεθοδολογίες τήρησης θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης στο σπίτι και στη χρήση βοηθημάτων κινητικότητας.

Παγκόσμια Ημέρα της νόσου AlzheimerΠανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτώνφυσικοθερπαεία

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέος κύκλος σεμιναρίων στήριξης οικογένειας
Στον αναπτυξιακό νόμο η τροπολογία για την αντικαπνιστική νομοθεσία

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...