Η φυτοφαγία θεωρείται ότι έχει οφέλη στην υγεία, όπως μείωση στο διαβήτη, την υπέρταση και την παχυσαρκία. Επίσης, έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Μία νέα μεγάλη έρευνα όμως έδειξε ότι η φυτοφαγία δεν έχει καμία επίδραση στη θνησιμότητα!
Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσει αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και σε διαφορετικές κατηγορίες φυτοφαγίας, όπως πλήρης, μερική (κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα), πλήρη αποχή από το κρέας, αλλά όχι από τα θαλασσινά κλπ.
Μέχρι σήμερα υπήρχαν ενδείξεις από μελέτες ότι οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους, αλλά οι περισσότερες μελέτες είχαν σχεδιαστικές αδυναμίες και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα. Η νέα έρευνα συμπεριέλαβε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού στην Αυστραλία (267.180 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών).
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια και χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες: πλήρως φυτοφάγοι, μερικώς φυτοφάγοι, φυτοφάγοι με θαλασσινά και κανονικοί κρεατοφάγοι. Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες υπολογίστηκε μέσω αρχείου του πληθυσμού και αφού τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για διάφορες παραμέτρους.
Ανάμεσα σε 243.096 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 62,3 χρόνια και 46,7% άνδρες) καταγράφηκαν 16.836 θάνατοι σε ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης 6,1 ετών. Η ανάλυση των δεδομένων δεν έδειξε καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα ανάμεσα στις 4 κατηγορίες.
Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28040519/
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ