Τα πιο πρόσφατα ευρήματα διαφόρων επιστημονικών μελετών, που αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει η φυτοφαγική διατροφή, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή «Nutrition 2018», που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη.
Από την ανασκόπηση των προαναφερόμενων μελετών, προκύπτει πως όσοι αποφεύγουν το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο. Ταυτόχρονα, χάνουν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά τους.
Αναλυτικά:
Ολλανδική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κιμ Μπράουν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άτομα σε βάθος 13 ετών, δείχνει ότι όσοι τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αντί για ζωικές, έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (στεφανιαία νόσο).
Ακόμη, Βραζιλιάνικη έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ντίρκε Μαρία Μαρτσιόνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ενηλίκους, βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες.
Τέλος, Αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμίρα Ταλεγκαουκάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη. Μεταξύ άλλων, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ