Οι στάσεις της γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής, που τη συνοδεύουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο (ESC Congress 2020).
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Ένας στους τέσσερις μεσήλικες ενήλικες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αναπτύξει την πάθηση, η οποία προκαλεί το 20-30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 1,5 φορά στους άνδρες και 2 φορές στις γυναίκες.
Η μειωμένη ποιότητα ζωής είναι συχνή και το 10-40% των ασθενών νοσηλεύεται κάθε χρόνο. Τα συνήθη συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, ακανόνιστους παλμούς, δύσπνοια, κόπωση, πόνο στο στήθος και ζάλη.
«Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι ενοχλητικά. Έρχονται και φεύγουν, προκαλώντας σε πολλούς ασθενείς ανησυχία και άγχος, περιορίζοντας την ικανότητά τους να ζουν μια φυσιολογική ζωή », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Naresh Sen από το νοσοκομείο HG SMS Hospital, στο Jaipur της Ινδίας.
Η μελέτη διερεύνησε εάν η γιόγκα θα μπορούσε να διευκολύνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Στη μελέτη συμμετείχαν 538 ασθενείς από το 2012 έως το 2017. Για 12 εβδομάδες δεν έκαναν γιόγκα, και για 16 εβδομάδες οι ασθενείς παρακολούθησαν συνεδρίες γιόγκα διάρκειας 30 λεπτών κάθε δεύτερη μέρα, οι οποίες περιελάμβαναν διάφορες στάσεις και ασκήσεις αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της περιόδου γιόγκα, οι ασθενείς ενθαρρύνθηκαν επίσης να ασκούν τις κινήσεις και τις ασκήσεις αναπνοής στο σπίτι σε καθημερινή βάση.
Και στις δύο περιόδους μελέτης, τα συμπτώματα και τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο. Μερικοί ασθενείς φορούσαν επίσης ειδική συσκευή παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας για να επαληθεύσουν τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
Οι ασθενείς ολοκλήρωσαν μια έρευνα στρες και κατάθλιψης και ένα ερωτηματολόγιο, με στόχο την αξιολόγηση της ικανότητάς τους να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες και να κοινωνικοποιούνται, τα επίπεδα ενέργειας και διάθεση. Μετρήθηκαν επίσης ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο περιόδων με και χωρίς γιόγκα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου γιόγκα 16 εβδομάδων, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς γιόγκα, οι ασθενείς παρουσίασαν κατά μέσο όρο 15 συμπτωματικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με οκτώ επεισόδια κατά τη διάρκεια της περιόδου γιόγκα. Η μέση αρτηριακή πίεση ήταν 11/6 mmHg χαμηλότερη μετά τη γιόγκα.
Ο Δρ Sen είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και θα μπορούσε να προστεθεί στις συνήθεις θεραπείες».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ