Σάλος έχει προκληθεί στην Ιαπωνία μετά την αποκάλυψη ότι οι υπεύθυνοι της ιατρικής σχολής του Τόκιο άλλαζαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για να περιορίσει τον αριθμό των γυναικών φοιτητών!
Η απίστευτη αυτή υπόθεση αποκαλύφθηκε από σπόντα, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς ότι η σχολή επέτρεψε την είσοδο στη σχολή ενός νέου άνδρα, που συνδέεται με τον υπουργό Παιδείας, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση του σχολείου για τη χορήγηση ερευνητικών κονδυλίων.
Στην έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι στις εξετάσεις εισόδου του τρέχοντος έτους η σχολή μείωσε τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων κατά 20% και έπειτα πρόσθεσε τουλάχιστον 20 πόντους στους άνδρες υποψηφίους, εκτός από εκείνους που προηγουμένως είχαν αποτύχει τουλάχιστον 4 φορές. Όπως αποκαλύφθηκε παρόμοιοι χειρισμοί είχαν γίνει, επειδή οι υπεύθυνοι της σχολής ήθελαν λιγότερες γυναίκες γιατρούς, διότι αναμενόταν ότι θα σταματούσαν τη σταδιοδρομία τους για να κάνουν παιδιά.
Η σχολή αρχικά αρνήθηκε ότι είχε γνώση, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει αναδρομικά την αποδοχή των γυναικών, που είχαν πετύχει στις εξετάσεις, αλλά δεν εισήχθησαν στη σχολή λόγω της απαράδεκτης αυτής πρακτικής. Στη συνέχεια, όμως, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη της πρακτικής, ζητώντας δημόσια συγνώμη και ότι θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για να επανορθώσει.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ιατρικής σχολής του Τόκιο απολογούνται δημοσίως
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσες γυναίκες έχουν πέσει θύματα, αλλά σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πρακτική ξεκίνησε το 2006, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
Μάλιστα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών, που έχουν περάσει από την εθνική εξέταση για τις ιατρικές σχολές έχει μείνει σταθερό περίπου στο 30% για περισσότερα από 20 χρόνια, οδηγώντας μερικούς ειδικούς να υποψιάζονται ότι και άλλες ιατρικές σχολές κάνουν επίσης διακρίσεις εναντίον των γυναικών.
Σχεδόν το 50% των γυναικών στην Ιαπωνία έχουν φοιτήσει στο κολέγιο – ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο – αλλά αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Γενικά, στην Ιαπωνία εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων συγγενών, ενώ οι άνδρες αναμένεται να εργάζονται πολλές ώρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ