Ποια θα είναι η στρατηγική στο τομέα της Ιατρικής Τεχνολογίας και η τακτική προσέγγιση στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν; Την απάντηση θα δώσει το 9th MedTech Conference #mtco23 με τίτλο «Η Ιατρική Τεχνολογία ως καταλύτης εξελίξεων στον τομέα της Υγείας» θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business & το portal virus.com.gr.
Η συμμετοχή στo συνέδριο θα είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.Υπεύθυνος Προγράμματος είναι ο κ. Αιμίλιος Nεγκής, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού Pharma & Health Business και του portal virus.com.gr .
Βασική θεματολογία του συνεδρίου:
Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα δείχνει να ανακάμπτει την τελευταία τριετία μετά την περίοδο «ισχνών αγελάδων», που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, που αφορούν τις χρόνιες στρεβλώσεις στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ και το καθεστώς αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.
Η αξία της αγοράς στην Ελλάδα για το 2022 ξεπέρασε τα 1,3 δισ. και για το 2023 αναμένεται να αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. Συνολικά, δραστηριοποιούνται, περισσότερες από 130 επιχειρήσεις (εισαγωγικές και παραγωγικές), με τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ η καθεμία με σημαντικό άμεσο και έμμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία.O κλάδος περιλαμβάνει πάνω από 500.000 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά ποικίλουν: από απλά αναλώσιμα (γάζες, σύριγγές, επίδεσμοι κλπ.) έως και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (μαγνητικοί & αξονικοί τομογράφοι, κ.α.).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ στο 2ο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν συνολικά τα 1,273 δις έναντι 1,075 δισ. στο πρώτο τρίμηνο (!) και τα δε ατιμολόγητα υλικά τα 100 εκατ. ευρώ. Γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας των εταιρειών.
Να σημειώσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα αντί να μειωθεί, διογκώνεται: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν από 294 εκατ. ευρώ το 2018, σε 344 εκατ. το 2019, 502 εκατ. το 2020, 606 εκατ. το 2021 και 909 εκατ. το 2022. Φέτος όπως όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε τα 1,4 δις.
Η πλειοψηφία των αγορών εξακολουθούν να γίνονται με επείγουσες διαδικασίες και συνήθως κατά παράβαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Έτσι, καθίσταται απαραίτητη η συχνή (δύο με τρεις φορές ανά έτος) «νομιμοποίηση» των διαδικασιών αυτών. Η χρήση στις διαδικασίες αυτές του Παρατηρητηρίου Τιμών ως διατιμητήριο, δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις στην αγορά.
Ο κλειστός προϋπολογισμός του Οργανισμού παραμένει καθηλωμένος. Η εισαγωγή νέων απαραίτητων προϊόντων στη λίστα αποζημιούμενων προϊόντων και η χρήση νέων καινοτόμων προϊόντων που βελτιώνουν θεαματικά την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, οδηγούν τα ποσοστά του clawback βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, ασκώντας τεράστια πίεση στις εταιρείες του κλάδου. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ένταξη νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ οι εξελίξεις σε ορισμένους τομείς είναι ραγδαίες.
Ο αυξανόμενος επιπολασμός των χρόνιων ασθενειών και η αυξανόμενη έμφαση που δίνουν οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, οδηγεί σε αυξανόμενο αριθμό ασθενών που υποβάλλονται σε διαγνωστικές και χειρουργικές επεμβάσεις. Λόγω της αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης και του αυξανόμενου πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών, υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος προς τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι.
Επιπλέον, με τις αυξανόμενες προσπάθειες των φορέων υγειονομικής περίθαλψης να αναπτύξουν και να λανσάρουν νέο και εύχρηστο ιατρικό εξοπλισμό, όπως φορητές συσκευές για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, η υιοθέτηση οικιακών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στις ανεπτυγμένες χώρες.Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το υψηλό κόστος των νέων προϊόντων σε συνδυασμό με αδυναμίες στο σύστημα αποζημίωσης περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ