Η εθνική ατζέντα κυριαρχείται σήμερα από την κρίση, που μας συνοδεύει εδώ και μερικά χρόνια. Προσπαθούμε ακόμη να ικανοποιήσουμε σύντομους στόχους κι’ απαιτήσεις, αλλά παράλληλα χρειάζεται να επιστρέψουμε σε ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης: στην αύξηση της απασχόλησης, στην αύξηση των επενδύσεων και στηνανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό της.
Η καινοτομία πρέπει να είναι ο πηρύνας όλων αυτών των προσπαθειών. Είναι ενσωματωμένη στην ανθρώπινη εξέλιξη και είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό της πετυχημένηςεπιχειρηματικότηταςκαι του πολιτισμού των ΗΠΑ.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής κουλτούρας γύρω από την καινοτομία, είναι το γεγονός ότι δημιουργούνταιτα κατάλληλα κίνητρα για αυτήν, δεδομένου ότι η ίδιαεμπεριέχει συχνά σημαντικό βαθμό κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι, η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει τα άτομα και τις επιχειρήσεις,ώστε να καινοτομήσουν. Βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής είναι το να ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία και τιςκόκκινες ζώνες και το να δημιουργήσει την δυνατότητα να κερδίσει κανείς μια δίκαιη ανταμοιβή για την ανάληψη του κινδύνου. Ταυτόχρονα κι εμείς έχουμε την ευθύνη ως πολυεθνικές εταιρείες,να φανούμε καινοτόμοι, και να ανάγουμε σε πρότυπο τησωστή συμπεριφορά.
Αυτός είναι ο λόγος, που υποστηρίζουμε πλήρως, κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια,για την ώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό σημείο στην ατζέντα εθνικής ανάπτυξης.
Οι άνθρωποι θα έχουν διαφορετικές απόψεις για την καινοτομία, αλλά δεν πρέπει ναπεριοριστούμε σε κάποιον μικρό ή μεγάλοορισμό της έννοιας αυτής. Κάθε καινοτόμος ιδέα, που μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης, θα τονώσει επίσης την κουλτούρα καινοτομίας της χώρας. Ιδανικό θα ήταν όλα αυτά να μπορούσαν να έχουν ευρεία απήχηση, ώστε τα οφέλη να γίνουν αισθητά σε τοπικό, εθνικό, ή ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.
Αν ρωτήσουμετους υπαλλήλους σε μια εταιρεία, όπως την Google ή την Apple, ποιος είναι υπεύθυνος για την καινοτομία θα μας απαντήσουν μέσα σε μόνο 2 δευτερόλεπτα«όλοι μας». Αλήθεια, ποια θα ήταν η απάντηση στις φαρμακευτικές εταιρείες; Ποια θα ήταν η απάντηση στην Ελλάδα;
Φανταστείτε, αν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο σε επίπεδο χώρας!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ