Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατά 75% ηπατοκυτταρικού καρκίνου (HCC) – του συνηθέστερου τύπου καρκίνου του ήπατος.
Στη μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό UEG Journal αναλύθηκαν δεδομένα περισσότερων από 469.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στη στοματική υγεία και του κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος.
“Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Υπάρχουν ασαφείς ενδείξεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και ειδικών τύπων καρκίνων του γαστρεντερικού, κάτι που θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε με την έρευνα μας”, εξήγησε ο Δρ. Haydée WT Jordao από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Belfast και επικεφαλής της μελέτης.
Ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις για τις περισσότερες μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού, βρέθηκε ουσιαστική σχέση με τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για την εκτίμηση του κινδύνου καρκίνου και διάφορων παθήσεων στοματικής υγείας, όπως πόνος στα ούλα, ούλα που ματώνουν, έλκη στο στόμα και χαλαρά δόντια.
Από τους 469.628 συμμετέχοντες, 4.069 εμφάνισαν καρκίνο του γαστρεντερικού κατά τη διάρκεια της 6ετούς παρακολούθησης. Στο 13% αυτών των περιπτώσεων, οι ασθενείς ανέφεραν κακή στοματική υγεία. Οι συμμετέχοντες με κακή στοματική υγεία ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, γυναίκες, να ζουν σε υποβαθμισμένες κοινωνικοοικονομικές περιοχές και κατανάλωναν λιγότερες από δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η κακή στοματική υγεία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τον καρκίνο του ήπατος, παρά με άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, είναι επί του παρόντος αβέβαιοι. Μία εξήγηση είναι ο δυνητικός ρόλος των στοματικών και εντερικών μικροβίων στην ανάπτυξη της νόσου.
“Το ήπαρ συμβάλλει στην εξάλειψη των μικροβίων από το ανθρώπινο σώμα. Όταν το ήπαρ επηρεάζεται από ασθένειες όπως ηπατίτιδα, κίρρωση ή καρκίνο, η λειτουργία του μειώνεται και τα μικρόβια επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη. Ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το fusobacterium nucleatum, προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, αλλά ο ρόλος του στον καρκίνο του ήπατος είναι ασαφής. Συνεπώς, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στα μικρόβια και τον καρκίνο του ήπατος”, ανέφερε ο Δρ. Jordao.
Μια άλλη θεωρία υποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες με κακή στοματική υγεία και έλλειψη πολλών δοντιών μπορεί να αλλάζουν τη διατροφή τους, καταναλώνοντας μαλακότερα και δυνητικά λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.
Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος μεγαλύτερος δολοφόνος καρκίνου στην ΕΕ, προκαλώντας το θάνατο περίπου 60.000 ανθρώπων ετησίως. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για την ασθένεια σε όλη την Ευρώπη είναι μόλις 11% και περίπου εννέα σε 10 περιπτώσεις αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ