Το 27,1% των Ελληνίδων σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης με τις καπνίστριες και τις ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό έδειξε διαδικτυακή έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου) σε ειδική εκδήλωση από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Γιώργο Παπαζήση, ο οποίος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια, ενώ 13.1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.
Στόχος ήταν η επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και η συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαζήσης, τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας και αφορούν 5 άξονες: εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου.
Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου οι μισές γυναίκες, που απάντησαν στο ειδικό ερωτηματολόγιο, έπασχαν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Ακόμη, το 60% ζούσαν ακόμη και φρόντιζαν τα ενήλικα παιδιά τους, γεγονός που δείχνει πως διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας, λόγω της κρίσης.
Λύση στο πρόγλημα μπορεί να προσφέρει η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ανέφερε η Ναταλία Τσουμάνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του Κέντρο Υγείας Ηρακλείου Κρήτης. Το κέντρο δημιούργησε και λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020 ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο – Εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με την κα Τσουμάνη, από την 1η Ιουνίου 2020 έως σήμερα έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων στο 100% με τη χρήση φυτοοιστρογόνων, η μείωση ή διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος της κολπικής ξηρότητας, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τέλος η μείωση στις διαταραχές ύπνου.
Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019 από μια ομάδα γυναικών με κοινό όραμα να προάγουν θέματα που αφορούν τα άτομα και κυρίως την γυναίκα και την εμμηνόπαυση και να παρέχουν συμπαράσταση και βοήθεια σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση. Πληροφορίες: www.eletem.org.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ