Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geriatric Psychiatry.
Ο Δρ. Arad Kodesh, από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ και συνεργάτες του ανέλυσαν τα αρχεία υγείας για 71.515 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω από το Ισραήλ. Μέχρι το 2002, οι συμμετέχοντες δεν είχαν διάγνωση άνοιας ή ιστορικό λήψης φαρμάκων για άνοια.
Κανένας συμμετέχων δεν είχε λάβει αντικαταθλιπτικό το 2012 και οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες από το Μάιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2017. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 3.688 συμμετέχοντες έλαβαν και πλήρωσαν συνταγές για αντικαταθλιπτικό για τουλάχιστον 60 ημέρες. Από αυτούς, το 11% ανέπτυξε άνοια.
Αντίθετα, μόνο το 2,6% αυτών, που δεν έλαβαν αντικαταθλιπτικά ανέπτυξε άνοια. Μετά τη στάθμιση των αποτελεσμάτων για άλλους παράγοντες, που σχετίζονται με τον κίνδυνο της άνοιας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άνοιας στους ασθενείς που έλαβαν αντικαταθλιπτικό ήταν 3,43 φορές μεγαλύτερος από αυτούς που δεν είχαν λάβει.
«Πρόκειται για σημαντική αύξηση του κινδύνου και μπορεί να συγκριθεί με άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια που έχουν περίπου 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο άνοιας, όπως π..χ το κάπνισμα και η παχυσαρκία», αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά όλες τις κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν αντικαταθλιπτικά, όσοι έλαβαν αμιτριπτυλίνη (Saroten) είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εκείνοι που έλαβαν παροξετίνη (Seroxat) είχαν περισσότερο από 5 φορές!
Γενικά, διεθνώς και ειδικά στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και ένας από τους λόγους είναι ότι χορηγούνται και για άλλες διαταραχές, όπως άγχος, προβλήματα ύπνου και νευροπαθητικό πόνο.
Στις ΗΠΑ, σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου το 19% των ενηλίκων άνω των 65 ετών λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, ενώ το 1994 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 3%. Η αύξηση αυτή ακολούθησε μετά την κυκλοφορία του Prozac, που χαρακτηρίστηκε ως χάπι της ευδαιμονίας…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ