Ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά με την αλλαγή της ποσότητας των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Κορέα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο που μπορεί να προληφθεί, όπως μαρτυρούν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα της μελέτης: Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ. Τα ευρήματα, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των ατόμων να σταματήσουν να πίνουν ή να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ για να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η μελέτη παρέχει στοιχεία «που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά με την αλλαγή της ποσότητας των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται», επισημαίνουν οι συγγραφείς ενός συνοδευτικού editorial, Neal D. Freedman, PhD, και Christian C. Abnet, PhD, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Rockville, Maryland.
Τα στοιχεία προέκυψαν από ανάλυση δεδομένων 4,5 εκ. ενηλίκων δικαιούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 53,6 έτη και υποβλήθηκαν σε εθνικό υγειονομικό έλεγχο το 2009 και το 2011.Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 6,4 ετών, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου ήταν 7,7 ανά 1000 ανθρωποέτη. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ συλλέχθηκαν από αυτοδιαχειριζόμενα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των υγειονομικών εξετάσεων. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την κατανάλωση αλκοόλ: καθόλου (0 g/d), ήπια ( <15 g/d), μέτρια (15-29,9 g/d) και βαριά (30 ή περισσότερα g/d).
Υψηλότερο κίνδυνος παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που πίνουν τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα και άνω. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν δοσοεξαρτώμενη: Εκείνοι που άλλαξαν από τη μη κατανάλωση αλκοόλ σε ήπια, μέτρια ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ διέτρεχαν ολοένα και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο σχετιζόμενο με το αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν μη πότες (προσαρμοσμένοι λόγοι κινδύνου [aHRs], 1,03, 1,10 και 1,34, αντίστοιχα).
Οι συμμετέχοντες που ήταν ήπιοι πότες κατά την έναρξη και οι οποίοι διέκοψαν την κατανάλωση αλκοόλ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενου με το αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το επίπεδο κατανάλωσης διατηρήθηκε (aHR, 0,96). Όσοι είχαν μέτρια ή βαριά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και διέκοψαν την κατανάλωση αλκοόλ είχαν υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου από εκείνους που διατήρησαν τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, η διαφορά αυτή αναιρέθηκε όταν η διακοπή ήταν διατηρήσιμη, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ