«Στο σκοτάδι» βρίσκεται η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θρόμβωση, η οποία αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς.
Σύμφωνα με μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, διαπιστώθηκε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης γύρω από αυτή την επικίνδυνη σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης (ΦΘΕ).
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ι. Μπουκοβίνας η θρόμβωση σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν 47 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ΦΘΕ, σε σχέση με τον ασθενή με θρόμβωση χωρίς κακοήθεια. Μάλιστα, στη θρόμβωση οφείλεται το 9% των θανάτων
«Ο καρκίνος προκαλεί γενικευμένη υπερπηκτικότητα», εξήγησε ο κ. Μπουκοβίνας, διευκρινίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θρόμβοι εντοπίζονται τυχαία κατά την αξονική τομογραφία. «Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στη θρόμβωση», συμπλήρωσε. Διερευνάται, δε, και μέσω των ειδικών check list, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό (οι οποίοι περιλαμβάνουν στοιχεία όπως βάρος, ηλικία αλλά και τους αντίστοιχους παράγοντες κινδύνου όπως η θρόμβωση).
Η ΦΘΕ αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στους ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι νοσηλεύονται 3 φορές συχνότερα από τους ασθενείς με θρόμβωση χωρίς κακοήθεια. Εμφανίζουν μεταθρομβωτικό σύνδρομο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής της ΦΘΕ, ο κίνδυνος αιμορραγίας υπό αντιπηκτικά αυξάνεται, ενώ επηρεάζει και την πορεία της χημειοθεραπείας, οδηγώντας σε καθυστέρηση ή αναβολή αυτής.
Δυστυχώς, πολλαπλές έρευνες αποδεικνύουν πως ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν είναι ελληνικό μόνο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα της ECPC, που διεξήχθη μεταξύ ασθενών σε 6 χώρες, την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Κ. Αποστολίδου το 72% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν ότι οι ασθενείς με κακοήθεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Το 26% των όσων γνώριζαν ενημερώθηκαν μετά τη διάγνωση στους ίδιους και περιέργως μόλις το 12% ενημερώθηκε από το γιατρό του!
Από κοντά και οι Έλληνες ασθενείς, με μόλις το 71% των συμμετεχόντων να γνωρίζει τη σχέση, ενώ ένα ποσοστό 16% των ερωτηθέντων είχε εμπειρία θρόμβωσης.
Αντίστοιχα, έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Πολιτικής της Υγείας έδειξε πως σε ποσοστό 68%, οι Έλληνες αγνοούν ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου. Παρότι το 46% των ερωτηθέντων είχαν στο κοντινό τους περιβάλλον (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενείς ή φίλοι) ιστορικό κακοήθειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε ο Κ. Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το 58,1% των ερωτώμενων που έχει νοσήσει από θρόμβωση ενημερώθηκε για τον κίνδυνο μετά τη διάγνωση της. Μόλις το 24,1% γνωρίζει τα συμπτώματα της ΦΘΕ ενώ ακόμη και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 36,2%.
«Υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης», τόνισε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας πως η έρευνα έδειξε επιπροσθέτως και τα εμπόδια στην πρόσβαση ακόμη και για ογκολογικούς ασθενείς, που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας.
«Μπορείς να ξοδέψεις λίγα χρήματα για ενημέρωση και να σώσεις πολύ κόσμο», υπογράμμισε ο Καθηγητής. «Ο ρόλος του γιατρού είναι και εκπαιδευτικός», ξεκαθάρισε ο κ. Μπουκοβίνας.
Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους οπου εμποδίζει τη σωστή ενημέρωση των ασθενών ειδικά στην Ελλάδα, είναι ο ελάχιστος χρόνος που έχει για κάθε επίσκεψη ο θεράπων ιατρός, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό πασχόντων που δέχεται.
«Έχουμε υποβάλλει αίτημα καθιέρωσης, όπως στη Γαλλία, του 35λεπτο για ογκολογική επίσκεψη», ανέφερε η κ. Αποστολίδου προωθώντας ένα «call to action».
Οι προτάσεις πολιτικής αφορούν:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ