Το σχήμα που θα λάβει ο Οργανισμός HTA έχει αρχισει να “αχνοφαίνεται” στον ορίζοντα, με την αρμόδια Ομάδα σχεδιασμού του, να συνθέτει τα στοιχεία διαμόρφωσης του.
Όπως ανέφερε ο Φ. Ταραντίλης, αντιπρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία οργανισμού HTA, η εισαγωγή νεων θεραπευτικών παρεμβάσεων θα πρέπει να λαμβάνει υποψη τη χρηματοδοτική ικανοτητα της χώρας. “Ηταν αναγκαιότητα αλλα και προτεραιότητα για τη χώρα”, σημείωσε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι ένας φορέας που θα παράγει γνωμοδοτήσεις και συστάσεις και για την ενσωματώση τεχνολογιών στη θεραπευτική πρακτική.
Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να υλοποιείται εντός 180 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης τιμής. Ερωτηθείς, μάλιστα, κατά πόσο χρειάζεται η διατήρηση του κριτηρίου “9-6-3”, εφόσον θα υπάρξει φορέας διαπραγμάτευσης δήλωσε πως, κατά τη γνώμη του δεν χρειάζεται. “Αλλά δεν είναι δική μου απόφαση”, σημείωσε, με τον Διεύθυνοντα Σύμβουλο του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζή να προσθέτει τη μνημονιακή επιβολή του μέτρου και τoν κ. Ταραντίλη να προσθέτει πως έτσι και αλλιώς έχει εισαχθει ως μεταβατικο μέτρο.
Κατά την εκτίμηση του κ. Ταραντίλη, από το βήμα του “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”, η νομική μορφή που επιλέχθη επιτρέπει την ευελιξία, ώστε να αποφεύγονται οι αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει και σκέψη για την ύπαρξη τόσο διοικητικού όσο και επιστημονικού συμβουλίου.
Ο Οργανισμός θα αποτελείται από δύο διαφορετικές διευθύνσεις, της κλινικής αποτελεσματικοτητας και της κοινωνικοοικονομικής αξιολόγησης. Φυσικά, θα επεκτείνεται στον τομέα φαρμάκου και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας μορφοποιεί και τις υποστηρικτικες διευθύνσεις, όπως προσωπικού, νομικό τμήμα, διεύθυνση πληροφορικής, κλπ, ενώ εκτιμάται ότι ο Οργανισμός θα στελεχωθεί καλύτερα με μόνιμο προσωπικό, δηλαδη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Κατά τον κ. Ταραντίλη, πιθανόν να χρειαστούν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, ειδικα στα πρώτα στάδια, ενώ για τη χρηματοδότηση μια σκέψη είναι η επιβολή τέλους ανά φάκελο.
Ακόμη, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως από τις 80 με 90 νέες θεραπείες που διατίθενται ετησίως, δεν αναμένεται να μπαίνουν όλε σε αξιολόγηση, όποτε χρήσιμη θα είναι η συμβολή του Horizon Scanning.
“Ο νεος φορέας θα κλείνει το κενό ανάμεσα στον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, αλλα γενικά δεν νομίζω οτι θα υπάρξει θέμα αλληλοκαλύψεων”, εκτίμησε.
Στις απαραίτητες συμπληρωματικές δομές αναφέρθηκε ο Ι. Ποδηματάς, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, υπογράμμισε τη σημασία και για το HTA, τόσο του υπό δημιουργία ενιαίου μητρώου φαρμάκου, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
“Για την ΠΕΦ, το HTA οφείλει να επιτύχει στην Ελλάδα”, τόνισε απο την πλευρά του ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμοβιομηχανίας, Β. Πενταφράγκας. Πρόσθεσε, δε, πως για να επιτυχει το εγχείρημα θα πρέπει να υπάρχουν αρχές, όπως η ανεξαρτησία, διαφάνεια, μια διαδικασια β’θμιας κρίσης, σαφής εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και λογοδοσία. “Δεν μπορώ να φανταστω οτι ένα ναι ή ένα οχι σε ενα αίτημα μπορεί στις μέρες μας να έχει βάση”, σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για σαθρό υπόβαθρο, που έχει να κάνει με την τιμολόγηση.
Παρεμβαίνοντας, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου σημείωσε πως “δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αλλα υπάρχει ανησυχία για το πότε και πως θα λειτουργήσει” το ΗΤΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ