Τα έξι «αγκάθια» της Πολιτικής Φαρμάκου που έχει υιοθετήσει η Αριστοτέλους αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε νέα επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας.
Στην επιστολή, όπως έγραψε και το Virus (διαβάστε εδώ) εκφράζεται η δυσαρέσκεια και η σαφής αντίθεση των εταιριών του κλάδου για τα νέα μέτρα, ειδικά για την αναδρομική τους ισχύ.
Τα θέματα που αναδεικνύουν είναι το ενοποιημένο rebate, τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των φαρμάκων, τα κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, τις στρεβλώσεις που προέκυψαν και σε αυτή τη διαδικασία ανατιμολόγησης, το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back και την πρόθεση αλλαγής του μοντέλου τιμολόγησης.
«Στον απόηχο του καταιγισμού των νέων μέτρων, χωρίς να έχει αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί ορθά οι υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, προωθούνται επιπλέον νέα μέτρα και μοντέλα που απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου μας, αλλά και του συστήματος Υγείας, εγκυμονούν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, μηδενίζουν την προβλεψιμότητα και –το κυριότερο- απειλούν ευθέως την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες», τονίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ, σχολιάζοντας την επιστολή. Υπογραμμίζουν, δε, πως είναι ξεκάθαρο ότι ο υπάρχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ενώ κάνουν λόγο για ενοχοποίηση της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας, με επιπλέον άδικα και αδιαφανή μέτρα.
Η Επιστολή: Νέα Πολιτική Φαρμάκου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τη δυσαρέσκεια και την έντονη αντίθεσή μας για τη νέα πολιτική φαρμάκου που υλοποιείται ήδη αναδρομικά. Η σειρά των καταιγιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν, αλλά και τα επερχόμενα μέτρα, πλήττουν άμεσα και δραματικά την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα των εταιριών μελών μας και το κυριότερο την πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες θεραπείες, ενώ δεν εξασφαλίζουν στέρεα δημοσιονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα:
Είναι ξεκάθαρο ότι ο υπάρχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού και ενοχοποιείται η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία με επιπλέον επιβαρύνσεις. Ήδη οι εταιρίες του κλάδου μας πληρώνουν υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που ανέρχονται στο €1 δις, φαινόμενο που δεν συναντάται σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα στη χώρα μας οι τιμές των on patent και off patent προϊόντων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
Συμπερασματικά, στον απόηχο του καταιγισμού των νέων μέτρων, χωρίς να έχει αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη σχετικά και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί ορθά οι υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, προωθούνται νέα μέτρα/μοντέλα που απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου μας, αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, εγκυμονούν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, μηδενίζουν την προβλεψιμότητα και –το κυριότερο- απειλούν ευθέως την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.
Για όλους τους ως άνω λόγους οι προωθούμενες πολιτικές μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ