Έτοιμες είναι οι νέες συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς που θα ενισχύσουν τη νέα ΠΦΥ, μέσω του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, στο ΑΣΕΠ προς έγκριση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η επαναπροκήρυξη των θέσεων γιατρών για τις ΤΟΜΥ, η στελέχωση των οποίων συνιστά ένα από τα βασικά εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη της νέας ΠΦΥ.
Μάλιστα, η εν λόγω προκήρυξη, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας μετά την έγκριση της, όπως εκτιμάται το αργότερο έως την Παρασκευή, θα είναι μόλις η πρώτη, αφού αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη το Σεπτέμβριο. Στόχος να καλυφθούν επαρκώς τα κενά των ΤΟΜΥ που σταδιακά ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο περιθώριο του Συνεδρίου Healthworld του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για την ΠΦΥ, Στ. Βαρδαρός, στις ΤΟΜΥ έχουν τοποθετηθεί από την αρχική διαδικασία, 230 με 250 γιατροί, ενώ το επόμενο διάστημα ενεργοποιούνται 600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί ιατροί. Η Αριστοτέλους φαίνεται, ωστόσο, να έχει αρκετό δρόμο έως την πλήρη στελέχωση των ΤΟΜΥ, αφού σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό για την ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ χρειάζονται άλλοι 1000 γιατροί.
Με τις ΤΟΜΥ που προστίθενται αυτές τις ημέρες, ο συνολικός αριθμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στους πολίτες θα ανέρχονται σε 89. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει περίπου οι μισές ΤΟΜΥ από το σύνολο των 240.
Λίγο νωρίτερα, από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Βαρδαρός είχε αναφέρει πως συνολικά στις δημόσιες δομές , δηλαδή υπάρχουσες ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, υπάρχουν ήδη 3000 γιατροί. Χαρακτήρισε δε, δημιουργική λογιστική τα όσα αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για 1000 γιατρούς για 11 εκατομμύρια πολίτες.
«Η δημιουργική λογιστική δεν πήγε μπροστά αυτή τη χώρα. Τα νούμερα δεν είναι αυτά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, πίσω μας τη δημιουργική λογιστική», σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, έτοιμη είναι και η νέα σύμβαση για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους), οι οποίοι προβλέπεται να ενισχύσουν και το έργο των κατά τόπους ΤΟΜΥ, αναλαμβάνοντας και την εγγραφή του πληθυσμού στο νέο σύστημα παραπομπών της νέας ΠΦΥ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαρδαρός, η νέα σύμβαση προβλέπει 1800 ευρώ το μήνα για 20 ώρες την εβδομάδα. Μάλιστα, έως το τέλος του έτους οι γιατροί που θα υπογράψουν τη σύμβαση θα λαμβάνουν τα χρήματα σταθερά κάθε μήνα, ενώ με τη νέα χρονιά και την έναρξη του συστήματος παραπομπών αυτά τα ποσά θα καταβάλλονται ανάλογα με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Αντίστοιχα, έτοιμη είναι και η σύμβαση για τους ειδικούς γιατρούς που θα συνδεθούν με την ΠΦΥ και η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Βαρδαρό, είναι καλύτερη από την προηγούμενη με αυξημένη αποζημίωση ανά επίσκεψη!
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
«Ο διακόπτης στην ΠΦΥ φέρει τη σφραγίδα του ΥΥΚΑ: μόνο 1.000 οικογενειακοί ιατροί για 11 εκατ. Έλληνες», ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε την παραπάνω απάντηση του αρμόδιου αναπλητωή γενικού γραμματέα.
Στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ο ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτης Πατσουράκος, υποστήριξε ότι ο διάλογος με ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμία πλέον αξία, μιας και η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει αγκιστρωθεί στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των μνημονιακών υποχρεώσεών της, χωρίς να θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος της αποτυχίας της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Άλλωστε, με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης απορρίφθηκε στο σύνολο του το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης για όλες τις ειδικότητες, προαναγγέλλοντας μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Η πρόεδρος της Ένωσης, Α. Μαστοράκου έκανε λόγο για προχειρότητα και επιπολαιότητα στο σχεδιασμό της μεταρρύθμισης. «Η εμμονή του ΥΥΚΑ σε ένα αποτυχημένο σχέδιο μεταρρύθμισης από άποψη ιατρικού δυναμικού και έλλειψης υποδομών / προδιαγραφών αποτελεί ένα επικίνδυνο πείραμα εις βάρος της δημόσιας υγείας του πληθυσμού», σημειώνεται.
«Η διαφημιζόμενη υποχρεωτική εγγραφή 11 εκ Ελλήνων, η χρονοβόρα κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και η εφαρμογή αυστηρού συστήματος παραπομπών από τους ελάχιστους 1.000 οικογενειακούς ιατρούς !! του συστήματος προαναγγέλλει μία ραγδαία χρονική και ποιοτική υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας. Με υποδειγματική μαεστρία προοιωνίζεται η σταδιακή “εξάλειψη” από τον υγειονομικό χάρτη, 12 εκατ επισκέψεων ετησίως των ασθενών στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο Έλληνας ασθενής θα είναι όμηρος ενός συστήματος που θα του παρέχει ελάχιστες υπηρεσίες, με στέρηση του δικαιώματος επιλογής ιατρού ή πρόσβασης σε εξειδικευμένη υπηρεσία. Μοιραία θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες του από την τσέπη του με εκτόξευση των ανισοτήτων πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της υγείας», εκτίμησε μεταξύ άλλων η κ. Μαστοράκου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ