Τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που προωθούνται στη Φαρμακευτική Πολιτική παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας στους τρεις φορείς εκπροσώπησης της φαρμακοβιομηχανίας, το ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ και το PIF.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το σχέδιο που παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός, για την εξισορρόπηση του Φαρμάκου, φέρεται να μετακινήθηκε ελαφρώς από το αρχικό πλαίσιο που είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Η αρχική πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ήθελε την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων να προσδιορίζεται, αντί βάσει του μ.ο. των 3 χαμηλοτέρων της Ε.Ε., βάσει της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης, αλλαγή που βρήκε αντίθετους τους εκπροσώπους της αγοράς. Τελικώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, το σχέδιο της Αριστοτέλους λαμβάνει ως αναφορά τιμολόγησης το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων.
Η επιλογή της Ευρωζώνης αναμένεται να διευκολύνει τις διαδικασίες της τιμολόγησης, χάρη στο κοινό νόμισμα. Τα νέα φάρμακα θα εξακολουθούν να τιμολογούνται 4 φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά ετησίως. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, ο περιορισμός των γενικών ανατιμολογήσεων επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των διπλών ανακοστολογήσεων στις τιμές των γενοσήμων.
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, τώρα, η τιμολόγηση τους θα παραμείνει στο 65% της τιμής του off patent, με «μαξιλάρι» το κατώτατο όριο του ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας).
Η «συνταγή» της Αριστοτέλους για την τιμολόγηση των βιο-ομοειδών φαρμάκων μετακινήθηκε από την πρόταση του 75% της τιμής του βιολογικού φαρμάκου αναφοράς, γα να καταλήξει στις 2 χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Τώρα, για όσα πρωτότυπα φάρμακα on ή off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης, η μείωση τους θα γίνει σταδιακά έως το μ.ο. των 2 χαμηλοτέρων. Ο ρυθμός της μείωσης θα είναι έως 10% ετησίως.
Για εκείνα τα on ή off φάαρμακα που είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, οι τιμές τους θα αυξηθούν σταδιακά, αντιστοίχως έως 10% ετησίως και έως τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
Αμετακίνητη στην απόφαση της να αυξήσει το μερίδιο της «ανάπτυξης» ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback εμφανίστηκε η ηγεσία του Υπουργείου. Έτσι, ανακοίνωσε πως το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί από 10% σε 25%.
Θυμίζουμε ότι εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επιπλέον, θα εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή αποζημίωσης.
Παράλληλα, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προβλέπει σταδιακή απομείωση του rebate 25% για τα νέα φάρμακα. Η αρχή θα γίνει το 2019 με 5% και θα μειώνεται ετησίως κατά 1% σε βάθος 5ετίας. Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου, η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα ΦΥΚ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ