«Θείο δώρο» να βρεθεί μια από τις δυο αναγκαίες φιάλες αίματος για μετάγγιση θεωρούν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Την τραγική έλλειψη αίματος περιέγραψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος καθώς η παραλλαγή Όμικρον «μπλοκάρει» την προσέλευση των αιμοδοτών.
Πέρα την αναμενόμενη μειωμένη συλλογή φιαλών την περίοδο των εορτών λόγω αργιών, το νέο πανδημικό κύμα φαίνεται πως έχει χτπήσει την πόρτα και των εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι εφόσον νοσήσουν αποκλείονται από την αιμοδοσία για ένα μήνα, όπως εξηγεί ο κ. Βασίλης Δήμος. Κάθε χρόνο υπήρχαν ελλείψεις τις γιορτές γιατί λόγω αργιών δεν γίνονταν οι προγραμματισμένες εξορμήσεις στους συλλόγους, στις υπηρεσίες για τις τράπεζες αίματος δεν γίνονται. Όμως, η προσέλευση αυτή την χρονιά ήταν πάρα πολύ μειωμένη αυτή τη χρονιά καθώς μόνο στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν 3.000 και 5.000 κρούσματα κάθε ημέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου. «Βγαίνουν εκατοντάδες αιμοδότες σε καραντίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος, οπότε και δεν μπορούσαν στη συνέχεια να αιμοδοτήσουν για ένα μήνα. «Στη δίνη της πανδημίας έχουν αποδεκατιστεί εκατοντάδες, για να μη πω, χιλιάδες αιμοδότες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ταλαιπωρία υπέστησαν οι χρόνιοι ασθενείς τις πρώτες ημέρες του χρόνου, «ήταν τραγικό το πρώτο δεκαήμερο, τα ψυγεία ήταν άδεια» περιέγραψε ο πρόεδρος του συλλόγου. Τυχερός θεωρούνταν όποιος έβρισκε έστω μια φιάλη αίματος από τις δυο που χρειάζονταν για κανονική μετάγγιση. Σημειώνεται πως η μια φιάλη καλύπτει τις ανάγκες μόνο για πέντε- επτά ημέρες από τις 15 ημέρες μιας κανονικής μετάγγισης, όπως περιγράφει ο κ. Δήμος. «Κάνουμε έκκληση στους αιμοδότες που μπορούν να αιμοδοτήσουν τώρα να μην το αμελήσουν» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλλασαιμίας σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Ήδη εκκλήσεις κάνουν σύλλογοι από την Καρδίτσα, τον Βόλο, την Αθήνα καθώς την αιμοδοσία σε όλη την χώρα έχει επηρεάσει η πανδημία «με αυτό τον τρόπο, νοσούν υγιείς εθελοντές» τονίζει ο κ. Δήμος. Ενδεικτικό είναι όταν οι κινητές μονάδες αιμοληψίας κάνουν μια εξόρμηση σε ένα σωματείο ή εργασιακό χώρο «όταν εκεί μάζευε 40 μονάδες τώρα έχει πέσει στο μισό, είτε γιατί ο κόσμος νοσεί είτε είναι σε εργασία εξ αποστάσεως, είτε δεν υπάρχει συμμέτοχή» αποσαφηνίζει ο κ. Δήμος.
Όσο για τον φόβο της πανδημίας, ο κόσμος είναι συγκρατημένος ως προς τις αιμοδοσίες στα νοσοκομεία, αλλά ο σύλλογος διευκρινίζει ότι αφενός στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές διοργανώνονται σε εξωτερικό χώρο και αφετέρου στον αύλιο χώρο σε αρκετά νοσοκομεία, όπως διευκρινίζει ο κ. Δήμος. «Δεν μπαίνει κανείς στο κυρίως κτίριο, είναι πολύ ασφαλές» υπογραμμίζει στα λεγόμενά του ο πρόεδρος του συλλόγου, αποσαφηνίζοντας ότι ο αιμοδότης δεν έρχεται με αυτό τον τρόπο σε επαφή με το νοσοκομείο.
Στην προθυμία των εθελοντών εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι χρόνιοι πάσχοντες της Περιφέρειας καθώς οι 20χιλιάδες φιάλες που αγοράζονται από το εξωτερικό διοχετεύονται στο νοσοκομείο Πιάδων στην Αθήνα. Αυτός συμβαίνει γιατί «εάν στην Ελλάδα είμαστε 3.000 πάσχοντες οι 1.500 είναι στην Αθήνα από αυτούς οι 800 στο νοσοκοκομείο Αγία Σοφία που είναι ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και η αιμοδοσία του χρειάζεται στήριξη». Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι Θαλασσαιμικοί κάνουν έκκληση σε συλλόγους, τράπεζες αίματος και στον απλό εθελοντή αιμοδότη. Ήδη υπάρχει ενεργοποίηση μέσω συλλόγων αιμοδοτών και μέσω των social media, ενώ οι εξορμήσεις επανέρχονται στους κανονικούς τους ρυθμούς. Οι ανάγκες όμως παραμένουν καθώς ενδεικτικό είναι πως μόνο στην Θεσσαλονίκη χρειάζονται 70 φιάλες κάθε μέρα για ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει καθώς υπάρχουν οι τρέχουσες ανάγκες για χειρουργεία, τροχαία , μεταμοσχεύσεις κ.ά.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ