Μία εξέταση όσφρησης είναι δυνατόν να προβλέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Πάρκινσον έως και 10 χρόνια νωρίτερα, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές!
Οι επιστήμονες από το κολλέγιο ιατρικής του πανεπιστημίου του Michigan βρήκαν ότι μεγάλης ηλικίας ενήλικες, που είχαν αδύναμη όσφρηση είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν νόσο Πάρκινσον 10 χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με άτομα με δυνατή όσφρηση.
Από την άλλη, πάντως, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στη φτωχή όσφρηση και τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Πάρκινσον σε μαύρους ενήλικες. Ακόμη, βρήκαν ότι η σχέση ανάμεσα στην όσφρηση και τη συγκεκριμένη νόσο είναι πιο ισχυρή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Honglei Chen και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology. Στη μελέτη πήραν μέρος 2.462 μεγάλης ηλικίας ενήλικες (μέση ηλικία 75 ετών), από τους οποίους 1.510 ήταν λευκοί και 952 μαύροι.
Όλοι τους κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μία εξέταση όσφρησης, η οποία αξιολογεί την ικανότητά τους να αναγνωρίσουν 12 διαφορετικές οσμές. Όπως κανέλα, κρεμμύδι, σαπούνι και βενζίνη. Με βάση τα αποτελέσματα, χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: φτωχή, μέτρια και δυνατή αίσθηση όσφρησης.
Η παρακολούθηση των ατόμων αυτών έδειξε ότι όσοι είχαν φτωχή όσφρηση διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σχέση με εκείνους που είχαν δυνατή όσφρηση.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και τον προσανατολισμό. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 10 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 25.000 ασθενείς.
Το πρώτο σύμπτωμα της νόσου δεν είναι συνήθως το τρέμουλο, όπως νομίζουμε όλοι, αλλά η βραδυκινησία ενός άκρου – συχνότερα του χεριού. Ακολουθεί το τρέμουλο, δυσκαμψία και αστάθεια στο βάδισμα. Τα συμπτώματα ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος και μετά γίνονται αμφοτερόπλευρα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ