Νέα έρευνα δείχνει ότι βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα φαίνεται ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτζχάιμερ!
Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε το Porphyromonas gingivalis που είναι ένα από τα βασικά αίτια της ουλίτιδας, ενώ έχει βρεθεί ακόμη ότι επιδρά στα αγγεία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη μελετώντας εγκεφαλικό ιστό, νωτιαίο υγρό και σάλιο από νεκρούς και ζωντανούς ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο Αλτζχάιμερ. Ειδικότερα, βρήκαν ενδείξεις τοξικών ενζύμων, γνωστών ως gingipains, που απελευθερώνονται από το Porphyromonas gingivalis, καθώς και DNA από το βακτήριο.
Οι δοκιμές στα ζώα επιβεβαίωσαν ότι τα ένζυμα αυτά κατέστρεψαν τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Παράλληλα, οι ερευνητές δοκίμασαν φάρμακα που εμπόδιζαν τα ένζυμα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να σταματήσουν τον νευροεκφυλισμό.
Μάλιστα, ένα φάρμακο, που χορηγήθηκε σε ποντίκια, αποδείχθηκε ότι θεραπεύει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του εγκεφάλου από το συγκεκριμένο βακτήριο και εμποδίζει την απώλεια των νευρώνων μνήμης.
Η ομάδα έχει αναπτύξει τώρα ένα νέο φάρμακο, με την ονομασία COR388, το οποίο διεισδύει καλύτερα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας του Αλτσχάιμερ στον άνθρωπο.
Μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ προγραμματίζεται για αργότερα αυτό το έτος.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ