Η μακροχρόνια έκθεση στα βακτήρια της περιοδοντικής νόσου προκαλεί φλεγμονή και εκφυλισμό των εγκεφαλικών νευρώνων σε ποντίκια που είναι παρόμοια με τις επιδράσεις της νόσου του Αλτζχάιμερ στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 3-10-2018 στο περιοδικό PLOS ONE, υποδηλώνουν ότι η περιοδοντική νόσος, μια κοινή, αλλά αποτρέψιμη λοίμωξη των ούλων, μπορεί να είναι πυροδοτεί τη νόσο Αλτζχάιμερ, η οποία επί του παρόντος δεν έχει καμία θεραπεία.
«Άλλες μελέτες έχουν δείξει στενή συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η έκθεση στα περιοδοντικά βακτήρια οδηγεί στον σχηματισμό πλακών που επιταχύνουν την ανάπτυξη της νευροπαθολογίας που βρίσκεται στους ασθενείς με Αλτζχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Keiko Watanabe, από το UIC College of Dentistry.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στα βακτήρια είχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες συσσωρευμένου αμυλοειδούς βήτα – μιας ουσίας, που βρέθηκε στον ιστό του εγκεφάλου των ασθενών με Αλτζχάιμερ. Είχαν επίσης περισσότερη φλεγμονή στον εγκέφαλο και λιγότερους ακέραιους νευρώνες λόγω εκφυλισμού.
«Τα δεδομένα μας δεν αποδεικνύουν μόνο την κίνηση των βακτηρίων από το στόμα στον εγκέφαλο, αλλά επίσης ότι η χρόνια λοίμωξη οδηγεί σε νευρικά αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του Αλτζχάιμερ», δήλωσε ο Watanabe. «Η στοματική υγιεινή είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της νόσου. Οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν σοβαρά την στοματική υγεία».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ